Siirry pääsisältöön

Valtuustoaloite: Päiväkoti- ja koulurakennuksiin kohdistuva ilkivalta

Viikonloppuna kaksi koulua paloi Nurmijärvellä. Joitakin vuosia sitten Loviisalainen koulu paloi. Silloin kyseessä oli oppilaan sytyttämä tulipalo. Nurmijärven tapausta tutkitaan, mutta tässä vaiheessa poliisi epäilee paloja tahalleen sytytetyiksi. Valitettavasti myös Porvoossa on kokemusta tuhopoltosta, kun reilu kymmenen vuotta sitten kirkko sytytettiin nuoren miehen toimesta tuleen.

Ilkivaltaa, vahingontekoja ja yleisten paikkojen sotkemista tapahtuu ympäri Uuttamaata, mutta myös Porvoossa. Päiväkodit ja koulut ovat usein ilkivallan ja vahingonteon kohteina. Tällä hetkellä on tiedossa, että Porvoon koulujen katoille on kiivetty ja muun muassa yhden koulurakennuksen kattoluukku on avattu. Tämän johdosta raju vesisade on tullut sisälle rakennukseen ja koulun käytäville. Ikkunoita on hajotettu ja koulupihojen istutuksia ja penkkejä rikottu. Leikkipaikkoja, päiväkotien ja koulujen pihoja on sotkettu. Joissakin päiväkodeissa henkilökunta joutuu aamuisin tarkastamaan pihan, ettei siellä ole esimerkiksi huumeneuloja tai muita erityisesti pienille lapsille vaarallisia esineitä. Porvoossa on ryhdyttävä toimiin ilkivallan, vahingonteon ja yleisten paikkojen sotkemisen vähentämiseksi.

Suurin osa ilkivaltatapauksista jää usein selvittämättä ja teon kohteeksi joutuneiden vahingoksi. Kaupungille ja porvoolaisille tulee vuosittain turhia laskuja ilkivallan ja vahingonteon johdosta. Ilkivallan kaikkia vaikutuksia ei voi mitata rahassa. Ilkivalta johtaa usein myös yhteisten tilojen tai palveluiden käyttörajoituksiin. Esimerkiksi leikkipaikoille ei rakenneta katoksia, koska ne lisäävät ilkivallan riskiä.

Ilkivallan taustalla olevia syitä on vaikea selvittää ja tuhoamisen kierrettä on vaikea saada loppumaan. Asukasyhteisöjen osallistaminen suunnitteluun ja rakentamiseen, säännöllinen ja riittävä alueiden kunnossapito, riittävä valaistus ja valvonta ovat keinoja, joilla ilkivaltaa voidaan vähentää. Myös kohteiden, kuten puistot ja lähiliikuntapaikat, suunnittelu helposti ylläpidettäviksi auttaa ilkivallan torjuntaan. Porvoossa ilmiöön on haluttu puuttua muun muassa Liikuntaohjelmaa valmistelevassa nuorten työpajassa, jonka raportissa todetaan, että nuoret tulee ottaa mukaan liikuntapaikkojen toteuttamiseen, sillä se lisää nuorten sitoutumista ja vähentää ilkivaltaa. On kuitenkin syytä muistaa, ettei ilkivalta ole pelkästään nuorten aiheuttamaa, vaan siihen syyllistyvät usein myös ikänsä puolesta aikuisiksi luokiteltavat kansalaiset.

Esitämme, että Porvoossa selvitetään ilkivallasta, vahingonteosta ja yleisten paikkojen sotkemisesta aiheutuvat kustannukset. Esitämme myös, että Porvoossa ryhdytään kiireellisesti toimiin ilkivallan, vahingonteon ja yleisten paikkojen sotkemisen vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi muun muassa asentamalla valvontakameroita ja lisäämällä valaistusta päiväkotien ja koulujen pihoilla sekä osallistamalla porvoolaisia ja erityisesti nuoria entistä enemmän yhteisten tilojen suunnitteluun ja tarpeen vaatiessa siivoamiseen.


Anette Karlsson (sd.)
Tuula Virkki (sd.)
Riitta Ahola (sd.)
Marianne Korpi (sd.)
Jussi Sairanen (sd.)
Tapani Eskola (sd.)
Matti Valasti (sd.)
Marko Piirainen (sd.)
Joonas Dachinger (vas.)
Sirpa Hanska (vihr.)
Stig Bäcklund (rkp)
Björn Sundqvist (rkp)
Nina Uski (kok.)
Nea Hjelt (kok.)
Juha Kittilä (kok.)
Kristel Pynnönen (rkp)
Elin Blomqvist-Valtonen (rkp)
Anders Rosengren (rkp)
Bodil Lund (rkp)
Tom Blomqvist (kok.)
Jarmo Grönman (kok.)
Markku Välimäki (kok.)
Jere Riikonen (kd)
Pehr Sveholm (rkp)
Mirja Suohonen (sd.)
Gia Mellin-Kranck (rkp)