Siirry pääsisältöön

Isovanhemmat ovat tärkeitä

Eläkeläiset ovat tärkeitä yhteiskuntamme tukipilareita, joita tulisi arvostaa enemmän. He ylläpitävät Suomen kansantaloutta harrastamalla, matkustamalla ja hoitamalla lapsenlapsiaan. Isovanhempi, joka kuuntelee ja tukee elämän vaikeinakin aikoina on lapsenlapselle kullanarvoinen tukihenkilö - turvallinen aikuinen kenen puoleen voi kääntyä. Isovanhemman tärkein perintö lapsenlapselle on kiintymykseen ja tunteisiin perustuva tärkeä ihmissuhde. Isovanhempi on linkki nykyisyyden ja menneisyyden välillä. Hän kertoo lapsenlapselle muistoja menneiltä sukupolvilta ja auttaa lasta oppimaan enemmän maailmasta ja perheen suvusta. Lisäksi lapsi näkee mitä ikääntyminen tuo mukanaan - viisautta ja rauhallisuutta, mutta myös ihmisen haurastumista.

Lapselle on tärkeää kuulla eri ikäisten ihmisten puhetta, sillä pieni lapsi erottaa kielen sävyt ja tunnistaa, että isovanhempi puhuu eri tavalla kuin vanhempi. On tärkeää, että isovanhemmat lukevat satuja lapsenlapsilleen. Nykypäivänä yhä useampi kolmevuotias lapsi ei osaa puhua. Ammattilaisten mukaan yhtenä syynä on vanhempien ja lasten välisen vuorovaikutuksen vähentyminen. Lapsi pääsee harjoittelemaan puheen tuottamista aikaisempaa vähemmän, kun vanhemman läsnäolo lapsen elämässä on vähentynyt muun muassa sosiaalisessa mediassa vietetyn ajan vuoksi. Lasten ja vanhempien vuorovaikutuksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, mutta samalla haluan nostaa esille isovanhempien roolin lapsen puhetaitojen parantajina. Keskusteluyhteys siirtää kieltä sukupolvien ja vuosikymmenien yli.

Kaikki perheet ovat erilaisia, kuten myös isovanhemmat. Aina ei synny tiiviitä suhteita ja joskus voi olla lapsen kannalta parempi, ettei hänen elämässään ole epävakautta lisääviä henkilöitä. Siksi on tärkeää, että vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lastensa kasvattamisesta ja siitä millaiset vuorovaikutussuhteet ovat lapselle hyväksi. Tästä huolimatta lapsenlapsen ja isovanhemman suhden on yleisesti ottaen yksi kaikkein mahtavimmista yhteyksistä, joita ihmisellä voi olla. Siksi on tärkeää, että sitä ei riistetä lapselta ilman todella painavaa ja perusteltua syytä. Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva laki uudistuu 1. joulukuuta 2019. Uudistuksella täsmennetään huoltajien velvollisuutta suojella lasta väkivallalta, vaalia lapselle läheisiä ihmissuhteita ja myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen. Suurin käytännön muutos tulee mielestäni olemaan se, että lapsen oikeus isovanhempiin vahvistuu. Tänään vietetään valtakunnallista isovanhempien päivää, hyvää isovanhempien päivää kaikille isovanhemmille!

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 19.10.2019 Uusimaassa.