Siirry pääsisältöön

Varhaiskasvatuslaki uudistuu - olemmeko valmiita?

Näin porvoolaisena valtuutettuna olen seurannut mielenkiinnolla naapurikuntien toimintaa. Erityisen hienoa on ollut lukea alustavia tietoja Loviisan varhaiskasvatusselvityksestä, jonka tavoitteena on varhaiskasvatuslain uudistukseen valmistautuminen. Elokuussa voimaan tulevan lain mukaan muun muassa vuorohoitoa on järjestettävä lapselle, joka tarvitsee sitä vanhempien tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. SDP on lisäksi esittänyt vuorohoidon osalta, että pienille koululaisille (1. ja 2. luokat) tulisi taata vuorohoitopaikka myös koulun aloituksen jälkeen, mikäli lapsen ilta- ja yöaikaista huolenpitoa ei voida taata muulla tavoin. Lakiluonnos on nyt sivistysvaliokunnan käsittelyssä ja eduskunta päättää asiasta ennen juhannusta. Uuden lain on määrä astua voimaan 1.8.2018.

Loviisan varhaiskasvatuksen selvitysluonnoksessa arvioidaan, että lain täsmennyksen myötä varhaiskasvatus tulee ainakin vuorohoidon osalta tarvitsemaan lisäresursseja. Tähän aiheeseen pitää perehtyä myös Porvoossa. Minun valtuustoryhmäni esitti viime syksynä, että selvitettäisiin, jos Toukovuoren lisäksi vuorohoitoa voitaisiin tarjota myös kaupungin läntisellä puolella, esimerkiksi uudessa Näsiin sijoittuvassa päiväkodissa. Valitettavasti esitys ei saanut riittävästi kannatusta valtuustossa. Uuden lain myötä asia tulee taas ajankohtaiseksi ja nyt vuorohoidon tilanne on selvitettävä Porvoossa.

Loviisan selvityksessä tarkastellaan myös maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksia kaupungin talouteen. Opetusministeriön maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun tulosten perusteella tullaan päättämään jos maksuttomuudesta tulee lakisääteistä. On järkevää perehtyä asiaan ennakkoon. Erityisesti siksi, että Itä-Uudenmaan kunnista yksikään ei osallistunut ministeriön kokeiluun - emmekä siksi saa käytännön kokemusta asiasta. Tutkimusten mukaan jokainen varhaiskasvatukseen panostettu euro maksaa itsensä seitsenkertaisesti takaisin. On siis perusteltua tehdä suunnitelma siitä, miten voisimme asteittain siirtyä kohti varhaiskasvatuksen maksuttomuutta.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 23.6.2018 Itäväylässä.