Kuun alussa julkaistun kouluverkkoselvityksen tavoitteena oli luoda strateginen tulevaisuuden kuva vuodelle 2026. Nyt päättäjät luovat, yhdessä kuntalaisten kanssa, pitkän tähtäimen suunnitelman siitä, kuinka nykyinen kouluverkko vaiheittain uudistetaan vuoteen 2026 mennessä. Tahtotilana on turvallinen ja terveellinen sekä kustannustehokas kouluverkko.
Valitettavasti kouluverkkoselvityksestä puuttuu olennaisia tietoja, kuten koulukuljetuksiin liittyvät laskelmat. Joitakin kuljetukseen liittyviä lukuja löytyy vuonna 2013 julkaistusta ruotsinkielisen kouluverkon selvityksestä. Koulukuljetus maksaa keskimäärin 1 071 euroa/oppilas/lukuvuosi. Oppilaiden kuljetus on kaikkein edullisinta Kullo skolanissa, jossa 80 prosenttia oppilaista kuljetetaan, mutta koulukyyti maksaa reilu 300 euroa/oppilas/lukuvuosi. Gammelbacka skolanin kuljetukset ovat kalleimmat, sillä neljä prosenttia oppilaista kuljetetaan ja kustannus on miltei 3 000 euroa/oppilas/lukuvuosi. Markus Hammarström (sd.) on esittänyt, että Porvooseen tulisi palkata logistikko, joka vastaisi koko alueen koulukuljetusten suunnittelusta. Olen samaa mieltä, sillä koulukyytien fiksu suunnittelu toisi taloudellisia säästöjä sekä saattaisi lyhentää lasten koulumatkoja.
Kouluverkkoselvityksessä on esitelty kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehto A:ssa esitetään, että Epoon koulu, Sannäs skola, Ilolan koulu ja Tuorilan koulu lakkautetaan. Vaihtoehto B:ssä esitetään, että Kerkkoon koulu, Tuorilan koulu, Peipon koulu sekä Kullon kaksikielinen sivistyskeskus lakkautetaan. Vasta remontoitu Kulloon sivistyskeskus on laitettu vastakkain itäisen alueen mahdollisen sivistyskeskuksen kanssa. Toisin kuin vaihtoehto A:n lakkautettavien koulujen osalta, selvityksessä ei ilmene tarkkaan mihin oppilaat Kulloosta siirtyisivät, mikäli vaihtoehto B toteutuu. Toinen hämmentävä asia vaihtoehto B:ssä on se, että Porvoon vuoden 2017 talousarvion yksityiskohtaisen investointiliitteen mukaan Kerkkoon kouluun investoidaan vuosina 2021-2023 yhteensä noin 5 miljoonaa euroa, jotta koulu saadaan korjattua ja lisätilaa rakennettu Tuorilan koulusta siirtyville oppilaille.
Vaikuttaa siltä, että järjettömältä kuulostava vaihtoehto B on lisätty selvitykseen, jotta päättäjät joutuisivat valitsemaan vaihtoehto A:n, jossa ainoat häviäjät ovat itäisellä alueella asuvat perheet. Nyt tarvitaan päättäjiltä erityistä tarkkaavaisuutta ja kokonaiskuvan hahmottamista, jotta järkeviä ratkaisuja saadaan aikaiseksi – sillä kouluverkkoselvityksessä sellaista ei ole tarjoilla.
Anette Karlsson