Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajalta 18.1.2022

Eilinen kaupunginhallituksen kokous oli pitkä, lopetimme hieman klo 21 jälkeen. Asialistalla oli monia tärkeitä asioita, ja mm. koronaan liittyvät kysymykset veivät paljon aikaa. Tilanne on vakava ja toivon, että kaikki porvoolaiset käyvät ottamassa rokotteen sekä toimivat terveysturvallisesti. Porvoossa olemme varautuneita pandemian jatkumiseen liittyviin haasteisiin ja olen luottavainen siihen, että meidän virkamiesjohto kykenee toimimaan nopeasti ja tarpeellisesti, jos sellainen tilanne tulee. Tiedämme, että monella sektorilla (esim. kotihoito, ruokahuolto jne) on huolta työntekijöiden riittävyydestä ja jaksamisesta. Kyse ei ole vain terveydenhuollon kantokyvystä, vaikka sekin on erittäin oleellinen ja tärkeä asia. Kyse on myös muiden palveluiden toimivuudesta. Kun moni työntekijä kaatuu sängynpohjalle taudin takia, on palveluiden tuottaminen vaikeuksissa. Sillä ilman työntekijöitä suurin osa toiminnoista ei toimi. Siksi meidän kaikkien tulee ottaa tilanne vakavasti ja omalta osaltamme pyrkiä toimimaan sen puolesta, että pandemia ei leviä vauhdilla ja pyrkiä siihen, että tauti olisi mahdollisimman lievä, jos se kohdalle sattuu (näin on mm. osoitettu olevan sellaisilla henkilöillä, joilla on täysi rokotesuoja).

Asialistalla oli myös muita tärkeitä asioita, joiden takia tätä päivitystä kirjoitan. Ennen kokousta, viime viikolla, kirjoitin kiinteistöjen salkutuksesta, eli siitä miten kaupunki aikoo hoitaa kiinteistöjään tulevaisuudessa. Asiaa aloitettiin käsittelemään noin klo 20.30, jolloin päätettiin, että koska kyseessä erittäin suuri, tärkeä ja monia porvoolaisia koskettava asia, sille otetaan enemmän aikaa. Kävimme yleiskeskustelun aiheesta, jonka jälkeen palautimme asian valmisteluun. Syynä mm. se että julkinen asiakirja oli huonoselkoinen ja lisäksi koimme, että kaupunginhallituksen jäsenille toimitetussa exceltaulukossa oli outoja merkintöjä jotka tulee joko avata selkeämmin tai poistaa. Lisäksi keskustelussa ennen kokousta ja sen aikana ilmeni paljon kysymyksiä, joiden vastaamiseen tarvitaan aikaa. Vastaukset on saatava ennen kuin näin isoa päätöstä voidaan tehdä. Päättäjät toimittavat kysymyksensä virkamiehille tämän viikon aikana, jonka jälkeen asia tulee uudelleen käsittelyyn (ilmeisemmin 31.1.) virkamiesten vastausten kera ja päätös asiasta tehdään sitä seuraavassa kokouksessa, eli helmikuun alussa.

Demariryhmä on jo tässä vaiheessa toimittanut muille ryhmille kaksi erittäin tärkeää muutosesitystä. Nämä koskevat sitä, että päätökseen tulee selkeästi kirjata, että ensin on päätettävä rakennuksessa olevien palveluiden tulevaisuudesta ja vasta sen jälkeen voidaan ryhtyä mahdollisiin purkamis- tai muihin omistuksenpoistotoimenpiteisiin. Lisäksi nostimme esille sen, että Gammelbackan palvelukeskus ja Gammelbackan monitoimitalo tulee siirtää exceltaulukossa purkuosiosta kaavahankkeet osioon, mikä siis tarkoittaa sitä, että rakennukset kyllä puretaan, mutta vasta sen jälkeen, kun päätökset ja suunnitelmat alueen tulevaisuudesta on tehty. Kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja ja siellä käydyt keskustelut luottamuksellisia, siksi en voi avata enempää muiden ryhmien mahdollisia nostoja. Henki kokouksessa oli kuitenkin hyvä ja keskustelussa nousi esille monia tärkeitä huomioita ja kysymyksiä.

Sain kuulla sivistysjohtajalta, että heillä on Gammelbackaan liittyvät suunnitelman hyvin lähteneet käyntiin ja saamme toivottavasti pian kuulla lisää siitä, millaisia lopputuloksia tämä selvitystyö tuo mukanaan. Lisäksi painotettiin sivistystoimen uutta ennakointimallia, jonka tarkoituksena on auttaa päättäjiä tekemään parempia päätöksiä. Uusi työkalu huomioi, kun se toimii oikein, kaavoituksen tuomat mahdolliset muutokset sekä väestökehityksen. Tämän pitäisi auttaa meitä tekemään oikeita ratkaisuja esim. rakennusten neliömäärien suhteen. Mutta tästä siis tulossa vielä tarkemmin ja lisää tietoa maaliskuussa, jos muistan oikein.

Palailen taas asiaan kun on uutta kerrottavaa tämän ja muiden asioiden tiimoilta. Mukavaa viikkoa!