Siirry pääsisältöön

Motion och näring för själen

Vårsolen värmer redan och det är trevligt att se så många glada motionärer röra sig utomhus. Mitt i den hektiska vardagen är det skönt att ta en stund för sig själv och gå ut i naturen. Det finns många fina naturstigar och motionsrutter i Borgå. De är guld värda för närheten till naturen bidrar till lycka och välmående.

Tyvärr är naturen inte tillgänglig för alla. Det behövs rutter där personer som har svårt att röra sig också kan ta sig fram. Det är också viktigt att synskadade kan njuta av naturen på ett tryggt sätt. Det är en lika stor njutning att höra och lukta naturen som att se den.

Det är på kommunens ansvar att främja hälsa, välfärd och motion, och den uppgiften blir allt mera framträdande. Kommunen bygger en livsmiljö som uppmuntrar invånarna att röra på sig, vilket förlänger livslängden och förbättrar livskvaliteten.

Vid sidan om idrottstjänsterna ger kulturen näring till själen. Under nästa fullmäktigeperiod ska målsättningen vara att erbjuda möjligheter till bowling, uteevenemang och kulturpromenader i Borgå. Idrottscentret i Kokon är en viktig satsning. Utöver borde man utreda om man kunde få en virtuell utställning till Borgå, som Silja Metsola har föreslagit i ett kommuninvånarinitiativ.

Vi understöder förslagen att införa mera bänkar och bättre skyltning i den nationella stadsparken, för att alla ska ha möjlighet att njuta av Borgås vackra natur och kulturmiljö. Den nationella stadsparken är en skatt, vars värde för besöksnäringen måste utnyttjas till fullo.

Anette Karlsson, socionom (AMK)
stadsstyrelsemedlem

Mikael Hiltunen, politices magister
vice ordförande i svenska utbildningssektionen

Borgå