Siirry pääsisältöön

Fullmäktigemotion: Gångstavar till alla som fyllt 70 år

Motion och idrott är bra för kroppen - det förbättrar sockeromsättningen, stärker benbyggnaden, underlättar stresshantering, sänker högt blodtryck och kolesterol samt minskar övervikt. Det förebygger också hjärt- och kärlsjukdomar, vuxendiabetes och rörelseorganens sjukdomar. Motion förbättrar humöret och hjälper mot depression. Motion är särskilt viktigt för seniorer.

Motion hindrar inte åldrande, men det bibehåller och förbättrar muskelstyrka, balans, rörlighet och förmåga att gå. Andningsorganen och blodomloppet behöver regelbunden träning för att hållas i gott skick. Enligt en undersökning gjord av Statens idrottsråd minskar antalet människor som promenerar eller idrottar. Bara några procent av pensionärerna rör sig enligt rekommendationerna för uthållighets- och muskelkondition. Rekommendationen kan uppfyllas till exempel genom att promenera varje dag.

Stavgång har blivit mycket populärt i Finland och dess hälsofrämjande effekter har visat sig vara mångsidiga. Forskning visar att stavgång förbättrar uthålligheten betydligt mer effektivt än träning på gymmet. Stavgång passar alla. För seniorer ger stavarna stöd och risken för att falla minskar.

I Borgå stads nya strategi står det att staden stöder aktivt åldrande, med tonvikt på hälsofrämjande åtgärder. Årligen fyller cirka 600 borgåbor 70 år. Med tanke på att främja hälsa och välbefinnande skulle det vara berättigat att donera dem gångstavar.

Jag föreslår att Borgå stad donerar gångstavar till alla borgåbor som det året fyller eller har fyllt 70 år.

Anette Karlsson (sdp)