Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe 13.12.2017

Värderade ordförande, hyvät valtuutetut ja muut

Kahvipöytäkeskustelussa Suomen terveydenhuoltoa kuvataan tehottomaksi ja huonoksi. Kansainvälisen vertailun valossa tilanne on kuitenkin toinen. Esimerkiksi Health Powerhouse Indexin tammikuussa julkaistun raportin mukaan Suomen sairaanhoidon kustannustehokkuus on voittaja 35 eurooppalaisen maan vertailussa. Sairaanhoidon laadussa Suomi ylsi 8. sijalle jättäen taakseen muun muassa Ruotsin ja Tanskan.

Vaikka Suomi onkin jo maailman huipulla sairaanhoidossa, on meillä yhä paljon parantamisen varaa. Tästä syystä kaikki ovat yksimielisiä siitä, että sosiaali- ja terveysuudistus tarvitaan. Nyt maan hallitus on kuitenkin luonut maakunta- ja sote-uudistuksesta mahdottoman mammutin, joka vaarantaa ihmisten palvelut.

Erikoissairaanhoitomme on tällä hetkellä monilla mittareilla mitattuna maailman kärkeä ja sen toimintaan ollaan tyytyväisiä. Siitä huolimatta yksityisiä voittoa tavoittelevia terveysjättejä ollaan nyt päästämässä myös erikoissairaanhoidon palvelujen tuottajaksi asiakassetelien myötä, vaikka alun perin valinnanvapauden piti koskea vain perusterveydenhuoltoa.

Kun asiakasseteleitä tullaan antamaan muun muassa kiireettömiä leikkauksia varten voi tuloksena olla, että erikoissairaanhoitomme toimivuus vaarantuu, kun lääkäreitä alkaa siirtyä yksityisten yritysten palvelukseen. Päivystystä ei kaikkialla pystytä jatkossa enää ylläpitämään.

HUS totesi viime viikolla, että hallituksen kaavailema asiakasseteli-malli vaarantaa sairaaloiden päivystystoiminnan. HUS:n mukaan lakiesityksestä voisi seurata, että Uudenmaan maakunta olisi pakotettu lopettamaan toiminnan Hyvinkään, Lohjan, Raaseporin ja Porvoon sairaaloissa, koska niissä loppuisi päivystystoiminta kokonaan.

Bästa fullmäktige, jouren skulle enligt HNS upphöra vid Borgå sjukhus om lagförslaget om valfriheten går igenom. Detta skulle vara katastrofalt!

Päivystys palvelee tällä hetkellä noin 15 000 asukasta vuodessa. Alueen kaikkien asukkaiden terveys, ja jopa henki, on vaarassa, jos sairaala menetetään. Mitään peruuttamatonta ei ole vielä tehty – nyt on viimeinen hetki vaikuttaa. Annetaan elintärkeän sairaalamme toiminnan vaarantavalle lakiesitykselle täystyrmäys.

Haluan lisäksi vedota alueemme hallituspuolueiden jäseniin - ottakaa yhteyttä teidän ministereihin ja koittakaa takoa järkeä heidän päähän - tätä valinnavapaus-mallia ei missään nimessä tule viedä maaliin. Lähetetään tänään täältä valtuustosta ministeriölle vahva viesti - nämä suunnitelmat eivät meille sovi. Ei anneta maan hallituksen vaarantaa Porvoon sairaalaa ja heikentää suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita mammuttihankkeella. Olen tyytyväinen kaupunginhallituksen hyvin kriittiseen lausuntoon, tässä tilanteessa se on enemmän kuin tarpeen!

Kiitos!