Siirry pääsisältöön

Anna lapselle raitis joulu

Joulu on monelle suomalaiselle iloista aikaa - ostetaan lahjoja, koristellaan koti ja syödään yhdessä hyvää ruokaa. Joulun tulo näkyy kaduilla, kaupoissa ja postilaatikkoon tipahatvista lelukauppojen mainoskuvastoista. Muistan kuinka hauskaa oli lapsena katsella kuvastoa ja merkitä joulupukille tiedoksi, mitkä lelut olisi kiva saada. Lapsuudessani meillä ei ollut paljon rahaa, joten suurin osa lahjatoiveista jäi toteutumatta, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna se oli hyvä asia, koska opin arvostamaan niitä leluja, jotka minulla oli. Tiedän myös nyt, että äitini teki kaikkensa, jotta hänellä olisi mahdollisuus ostaa minulle kiva joululahja. Usein se tarkoitti sitä, että hän ei koko vuonna ostanut itselleen mitään.

Erityisesti näin joulun alla monet perheet pohtivat, miten rahat saadaan riittämään. Kuuntelin surullisena erään äidin kertovan, ettei heillä ole varaa edes jouluruokiin. Hän oli yksi niistä tuhansista köyhistä ihmisistä, joiden elämää Sipilän hallitus on vaikeuttanut kylmällä leikkauspolitiikalla. Köyhyys koskettaa Suomessa lähes miljoonaa ihmistä ja jopa yli 100 000 lasta. Kyseessä on laaja ilmiö, johon on monia syitä ja jolla on kauaskantoisia seurauksia. Vuonna 1987 syntyneistä tehdyssä laajassa tutkimuksessa ilmenee, että huono-osaisuus periytyy ja lapsiin kohdistuneet säästöt näkyvät moninkertaisina kustannuksina tulevaisuudessa.

Köyhyyden taustalta löytyy usein pitkittynyttä työttömyyttä, sukupolvelta toiselle periytyvää huono-osaisuutta, matalaa koulutustasoa, monilapsisia perheitä, yksinhuoltajuutta tai yksin asumista, pitkäaikaissairauksia, työkyvyttömyyttä tai päihde- ja mielenterveysongelmia. Monella lapsella voi olla lämmin ja iloinen joulu, vaikka rahaa olisi niukasti. Suurin ongelma ja juhlapyhien pilaaja on alkoholi. Vanhempien alkoholin runsas ja pitkittynyt käyttö pelottaa lapsia. Jouluna monet turvakodit ovat olleet tavallistakin kiireisempiä. Jokin vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs teini-ikäinen lapsi kertoi vanhempien juomisen olevan ongelmallista.

Lasten ja perheiden kanssa työskentelevät asiantuntijat sanovat, että viina on suomalaisissa perheissä edelleen tabu, jota peitellään ulkopuolisilta usein koko perheen voimin. Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6000 lapsen elämää joka päivä. Liian moni lapsi joutuu iloisen joulun sijaan kohtaamaan humalassa olevat vanhemmat. Se on väärin!

Tunnetaan lämpöä lähimmäistä kohtaan ja annetaan lapsille raitis joulu!

Anette Karlsson


Kolumni on julkaistu 21.12.2017 Demokraatissa.