Useat tahot ovat olleet huolissaan toisen asteen koulutuksen tulevaisuudesta Itä-Uudellamaalla. Esimerkiksi Annika Malms-Tepponen, Inveonin ammattitiimin puheenjohtaja on (ÖN 11.5.) vahvasti nostanut paikallisen elinkeinoelämän huolen esille vallalla olevasta sekavasta tilanteesta ja hän toivoo nopeaa paikallista ratkaisua.
Inveonin hallitus teki Magnus Björklundin (rkp) esityksestä (27.4.) päätöksen, että Inveon ryhtyy selvittämään koulutuksen järjestämisvastuun siirtämistä ruotsinkieliselle Prakticumille. Pohjaesityksenä kokoukselle esitettiin koulutuksen järjestämisvastuun siirtämistä paikalliselle ja kolmikieliselle PointCollegelle. Mikäli RKP:n tahtotila toteutuu tulisi Porvoon ruotsinkielisestä ammatillisesta koulutuksesta, ensisijaisesti pääkaupunkiseudulla toimivan, Prakticumin sivutoimipiste. Huolenamme on, että päätös johtaisi pitkällä tähtäimellä ruotsinkielisen toisen asteen ammatillisen koulutuksen hiipumiseen ja lopulta häviämiseen alueelta. Esimerkkejä sivutoimipisteiden lakkautuksista on lukuisia, muun muassa ruotsinkielinen, ensisijaisesti lännessä toimiva Axxell lopetti säästösyistä sivutoimipisteen Loviisassa vuonna 2014.
Porvoon kaupunginhallitus on jo 24.10.2011 päättänyt, että Itäisen Uudenmaan alueelle perustetaan vahva kaksikielinen koulutuksen järjestäjä, johon nykyiset koulutuksen järjestäjät yhdistyisivät. Ammatilliseen koulutukseen on kohdistettu massiivisia leikkauksia, jotka tulevat vaikuttamaan koulutuksenjärjestäjiin ja toimipisteisiin negatiivisella tavalla. Ilman vahvaa monikielistä paikallista koulutuksenjärjestäjää vaatimuksiin ei voida vastata. Itä-Uusimaa on ja sen tulee myös tulevaisuudessa olla kaksikielinen alue. Alueella tarvitaan sekä suomen että ruotsin kieltä taitavia ammattilaisia.
Olemme hämmästyneitä, että Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (rkp) asettautui (ÖN 13.5.) puoluetoverinsa Björklundin linjoille kannattamaan Inveonin ja Prakticumin yhdistämistä, vastoin Porvoon kaupungin kantaa. Emme RKP:n tavoin usko, että Inveonin yhdistäminen Prakticumiin parhaiten turvaisi ruotsinkielisen toisen asteen koulutuksen säilymisen alueella. Olemme vakuuttuneita, että paras tapa varmistaa, että alueella myös tulevaisuudessa tarjotaan sekä suomen- että ruotsinkielistä toisen asteen ammatillista koulutusta on pitää päätöksenteko omissa, itäuusimaalaisissa käsissä. Tämä on muun muassa myös paikallisen elinkeinoelämän, Inveonin henkilökunnan ja Porvoon kaupungin kanta.
Opetushallituksen uusimpien tilastojen mukaan PointCollege on Itä-Uudellamaalla toimivista toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista paras. Inveon on toisella sijalla. Prakticum on vasta neljäs. Opetushallituksen tilastot perustuvat muun muassa oppilaiden työllistymiseen, henkilöstön kelpoisuuteen ja henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Alueen perheiden ja nuorten sekä elinkeinoelämän kannalta paras ratkaisu on luoda yksi yhtenäinen ja monikielinen paikallinen koulutuksenjärjestäjä, joka tarjoaa laadukasta toisen asteen ammatillista koulutusta suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Päätösvallan säilyminen omissa käsissä ja koulutuksen laatuun panostaminen takaa, että alueella tarjotaan myös tulevaisuudessa toisen asteen ammatillista koulutusta molemmilla kotimaisilla kielillä.
Anette Karlsson, varapuheenjohtaja
Anita Spring, hallituksen jäsen
Finlands svenska socialdemokrater
Matti Nuutti, puheenjohtaja (sd.)
Porvoon kaupunginhallitus
Jaakko Jalonen, puheenjohtaja
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, Porvoo
Kirjoitus on julkaistu 21.5.2016 Uusimaassa.