Siirry pääsisältöön

Ta hand om äldre

Regeringen planerar att göra nedskärningar i pensionärernas bostadsstöd – alltså ta bort av dem som har allra minst. Cirka 90 000 pensionärer med låga inkomster går miste om 50-200 euro i månaden. En av dessa, nästan hundra tusen pensionärer är min mormor. Jag vet att man inte lever loppan med en liten pension. Hyrorna stiger, matpriserna stiger, kundavgifterna och läkemedlens kostnader stiger.
Finlands yngsta riksdagsledamot Ilmari Nurminen (sd.) lämnade ett skriftligt spörsmål till regeringen, gällande planerna att ta bort pensionärernas bostadsstöd. Vi unga generationer uppskattar våra äldre och vi vill ta hand om dem. Vart är vårt samhälle på väg? När beslöt vi att vi inte tar hand om de svagaste i samhället?
Då man gör nedskärningar i pensionärernas små inkomster får man de facto inte besparingar – utan tvärtom. Nu tvingar regeringen de allra svagaste pensionärerna att springa till socialbyråns lucka. Jag hoppas att regeringen inte tvingar närmare hundratusen pensionärer, inklusive min mormor, att välja mellan läkemedel och mat.
Anette Karlsson
Texten är publicerad 7.9.2015 i HBL.