Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta 31.10.2022 | Gammelbackan tarveselvitys

Gammelbackan alueen koulun ja hyvinvointipalveluiden tarveselvitys oli esillä kaupunginhallituksessa. Selvityksen mukaan koulukokonaisuus tulisi pitää nykyisessä sijainnissa – eli nykyisen Peipon koulun ja monitoimitalon tontilla. Tämä on ainoa järkevä ratkaisu, sillä Pääskytien koulun yhteyteen laajennettava ja rakennettava kokonaisuus tarkoittaisi yli 1000 oppilaan koulua. Kaupunginhallituksessa äänestettiin selvityksen tekemisestä Peipon koulun yhdistämisestä Pääskytien yhteyteen – selvitys ei toki tarkoita sitä, että näin tehtäisiin, mutta olin itse sitä mieltä, että kyseistä selvitystä ei tarvita, koska yli tuhannen oppilaan koulu ei voi missään tilanteessa olla sellainen, että sitä voisi kannattaa, joten minusta selvitystä asiasta ei tarvita. RKP:n esitys selvityksen 1000 oppilaan koulusta voitti, ainoastaan SDP ja Vihreät olivat sitä mieltä, ettei lisäselvitystä kyseisestä vaihtoehdosta tarvita. Tarveselvityksessä asiaa oli käsitelty noin kahden sivun mitalla, ja lopputulos oli, ettei se vaihtoehto ole tarkoituksenmukainen. No, nyt saamme nähdä mitä tällä lisäselvityksellä haettiin joidenkin puolueiden osalta takaa, ja mihin se johtaa.

Sen sijaan selvitys siitä, miten A-E koulun pienluokat ja Tulliportin päivähoito voidaan saada uusiin ja tarkoituksenmukaisiin tiloihin, se on tarpeellinen. Gammelbackan koulun yhteyteen ehkä tämän kokonaisuuden yhdistäminen ei ole järkevää, vaikka aiemmin olen sitä esittänyt. Parempi ratkaisu voisi löytyä toisen koulun yhteydestä. Ilmeisesti Hamari on liian pieni tähän, mutta olisiko se Pääskytie sitten tähän hyvä vaihtoehto. Nostin tämän asian esille kokouksessa ja toivon, että asiaa selvitetään, sillä nämä lapset ansaitsevat myös hyvän koulun. Ilokseni myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Wiitakorpi piti asiaa tärkeänä ja korosti, että asia pitää selvittää. Tarvitsemme enemmän päättäjiä, jotka haluavat laittaa erityislasten tilanteen kaupungissamme kuntoon. Valitettavasti vielä on paljon töitä tehtävänä tämän eteen, sillä asia ei ole vuosiin moniakaan muita päättäjiä näyttänyt kiinnostavan. Eikä kouluselvitystä vaatineet kaupunginhallituksen jäsenet A-E koulun pienluokkia ja Tulliportin päivähoitoa esitykseensä ottaneet mukaan.

Tärkeää olisi varmistaa, että Gammelbackassa säilyy koulun lisäksi muita sivistys- ja hyvinvointipalveluita, kuten kirjasto, nuorisotila ja muiden toimijoiden (järjestöt, vapaaehtoiset jne.) käytössä olevia tiloja. Palvelut ovat paras tapa turvata alueen hyvinvoinnin vahvistuminen. Jos nämä palvelut menetetään, näivettyy alue ja pahimmassa tapauksessa huonovointisuus lisääntyy. Nyt tarveselvityksessä ei ole mukana alueen muita tärkeitä palveluita, vaan se keskittyy vain koulukokonaisuuteen. Muiden palveluiden turvaaminen alueella vaatisi lisärahoituksen varaamista budjetissa.

Hienoa on, että hankesuunnitelma tulisi päätettäväksi vuoden 2023 alussa, jos (ja kun toivottavasti – ainakin SDP on useamman vuoden pitänyt asiaa esillä) saamme tähän rahat investointisuunnitelmaan talousarviokokouksessa joulukuussa 2022. Toki nyt voi olla, että asia sai mutkia matkaan, kun RKP, Kokoomus ja PS haluavat selvittää lisää Peipon koulun yhdistämistä Pääskytien yhteyteen. Sain myös tiedon, että toimitilajohdolla on valmius aloittaa hankesuunnitelman tekeminen heti kun raha saadaan talousarvioon. Asiaa voidaan edistää hankekaavana, jolloin hankesuunnitelma ja kaava etenee rinnakkain. Nyt siis tarvitaan vain poliittisten päättäjien tahtotila Gammelbackan kokonaisuuden ratkaisemiseksi. Toivon, että tämä tahtotila löytyy, sillä alueen rakennuksista luopumisesta (lue purkamisesta) on tehty alustavia päätöksiä salkutuspäätösten yhteydessä, ja tämä luopuminen tapahtuisi arviolta 2025 tai niihin aikoihin (jos siis ne päätökset, joita aiemmin on tehty, pitävät). Silloin saimme alueen asukkaiden aktiivisuudella ja kokouksessa SDP:n ryhmän vaikutustyöllä siirrettyä Gammelbackan monitoimitalon suoraan purettavista kategoriaan puretaan kun kaava asiaan liittyen etenee. Tämä toki antaa vähän suoja-aikaa asian suhteen. Vaikutustyötä alueen palveluiden puolesta tarvitaan kuitenkin, sillä valtuustossa tarvitaan enemmistö, jotta asiat etenevät.