Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta 21.10.2022

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta.

Viime viikkoina on puhuttu paljon energiansäästämisestä, Porvoon sairaalan tulevaisuudesta ja vuoden 2023 talousarvioesityksistä.

Aloitan sivistyslautakunnan talousarviokokouksesta, jossa oma ryhmäni oli erittäin aktiivinen (lue lisää tästä). Olimme ennen lautakuntien kokouksia yhdessä valtuustoryhmässä valmistelleet talousarvioesityksiä, ja ilokseni myös minulle esille nostamia asioita saatiin edistettyä. Olin hämmästynyt, ettei halua lasten päiväkoti- ja kouluruoan parantamiseksi ollut. Marianne Korpi (sd.) esitti kouluruoan parantamista miljoonalla eurolla, mikä siis tarkoittaa 50 sentin korotusta / lapsi / ruokailu. Nyt Porvoo käyttää päiväkoti- ja kouluruokaan toiseksi vähiten rahaa Itä-Uudellamaalla (Sipoo 2,45 euroa, Porvoo 2,80 euroa, Pornainen 2,96 euroa, Loviisa 3,14 euroa, Askola 3.94 euroa, Pukkila 4,34 euroa ja Myrskylä 4,60 euroa). Jos SDP:n esitys olisi menestynyt, käyttäisimme ensi vuonna kouluruokaan 3,30 euroa / lapsi. Tulen puolustamaan lasten oikeutta parempaan ruokaan kaupunginhallituksessa ja toivon, että viimeistään valtuustossa saadaan asiaan tarvittava parannus.

Hienoa oli, että Marianne Korpi (sd.) esityksestä Gammelbackan hyvinvointi- ja kouluhanke, joka turvaisi sivistys-, hyvinvointi-, kirjasto- ja nuorisopalvelut Gammelbackan ytimessä, nykyisen Peipon koulun ja monitoimitalon alueella sai enemmistön kannatuksen. Samassa yhteydessä linjattiin myös, että Albert Edelfeltin koulun pienluokkien ja Tulliportin päivähoidon tilakysymykset sekä Pääskytien koulun pienluokkien tilanne ratkaistaan. Asiaa enemmän pohdittuani haluaisin keskustella vielä tämän kokonaisuuden yhdistämisestä Hamarin koulun yhteyteen, sillä koulun oppilasmäärä on laskusuunnassa ja olisi kaikkien edun mukaista, ettei kouluista tule liian suuria. Toivottavasti toteutus alkaa viimeistään vuonna 2025, kuten lautakunta on nyt linjannut.

Korpi esitti myös: Huolehditaan koulujen resursseista ja siitä, että ryhmäkoot eivät pääse kasvamaan. Varmistetaan vähintään nykyinen taso tuntikehyksessä. Kyseinen esitys voitti äänin 8–3. En voi muuta kun ihmetellä millä perusteella tätä on vastustettu, sillä oppimisen kannalta ryhmäkoko ja tuntikehys ovat niitä kaikkein keskeisimpiä. Porvoossa tavoitteena pitäisi olla ryhmäkokojen pienentäminen, joten vähintä on, että huolehditaan siitä, etteivät ryhmäkoot pääse kasvamaan.

Tein aloitteen varhaiskasvattajien työvaate- ja kenkäkorvauksesta joulukuussa 2021 (lue täältä: http://www.anettekarlsson.fi/2021/12/valtuustoaloite-varhaiskasvatushenkilok.html ). Valitettavasti tähän aloitteeseen ei ole vielä vastattu. Selvitin, että Lestijärven kunta maksaa 80 euron vaatekorvauksen työntekijöille. Kunta on niin pieni, ettei se ole verrattavissa meihin, mutta on kuitenkin todiste siitä, että yksi kunta on näin toiminut. Nyt myös Helsingissä on nostettu esille vaate- ja kenkäkorvauksen maksaminen henkilöstön saamiseksi. Henkilöstöpula on erittäin suurta Helsingissä. Myös Porvoossa on henkilöstöpulaa varhaiskasvatusalalla, ja sitäkin enemmän näen, että kyse on työntekijöille kuuluvasta asiasta – meinaan, miltei kaikilla muilla (jotka eivät tee toimistotyötä) on oikeus työvaatteisiin. Nyt lautakunta päätti yksimielisesti SDP:n esityksestä, että asia selvitetään. Tämä oli hienoa askel eteenpäin, vaikka olisin toki itse ollut valmis jo päättämään, että varhaiskasvattajille korvataan 100 euroa työvaatteista vuosittain.

Muitakin erittäin tärkeitä ja mielenkiintoisia esityksiä oli esillä, ja kommentoin niitä lisää kun saamme kaupunginjohtajan talousarvioesityksen ja tiedämme, mitkä asiat on punakynällä poistettu lautakuntien esityksistä, ja mitkä ei. Tiedote lautakunnan kokouksesta löytyy täältä:

Nyt tuli paljon asiaa sivistyslautakunnasta, viimeksi kirjoittelin jo kaupunkikehtyslautakunnasta. Vielä lyhyesti energian säästöstä ja Porvoon sairaalasta.

Olen viimeisten viikkojen aikana keskustellut useamman kerran oman puolueen HUS-päättäjien kanssa, sillä SDP:llä ei ole itäuusmaalaista edustajaa HUS hallituksessa. Itseasiassa koko Itä-Uudellamaalla on vain yksi edustaja HUS hallituksessa, koska olemme pieni alue. Tämä tarkoittaa, että meidän tulee tehdä yhteistyötä mahdollisimman tiiviisti – ja niin on tehty. Jokainen itäuusmaalainen päättäjä on tehnyt kaiken omassa vaikutusvallassaan olevan Porvoon sairaalan puolesta. Ja näin uskon kaikkien tekevän myös jatkossa. Yhtenäinen vaikuttaminen on vahvinta vaikuttamista.

Päätimme säästää energiaa seuraavilla keinoilla: Lämpötiloja lasketaan kaupungin kaukovalvonnan piirissä olevissa käyttöaikoina yhdellä asteella ja käyttöaikojen ulkopuolella tämän lisäksi edelleen 1,5 asteella. Sähköä säästetään samoissa kohteissa säätämällä hämäräkytkimiä syttymään myöhemmin, sammuttamalla osa ulkovaloista kokonaan käyttöaikojen ulkopuolella ja ohjelmoimalla sisävalaistus kokonaan pois öisin ja viikonloppuisin.

Kohteet, joissa sähköä säästetään: Haikkoontörmän päiväkoti, Hornhattulan päiväkoti, Kevättuulen päiväkoti, Mäntykummun päiväkoti, Puistopäiväkoti, Albert Edelfeltin koulu, Borgå Gymnasium, Eklöfska skolan, Huhtisen koulu, Keskuskoulu, Kvarnbackens skola, Linnankosken lukio, Peipon koulu, Pääskytien koulu, Strömborgska skolan, Keskuspaloasema ja Pääkirjasto.

Kannustan päiväkoteja ja kouluja seuraamaan sisälämpötilojen muutoksia säästötoimenpiteen aikana, jotta muutos ei johda epäinhimilliseen tilanteeseen. Olen saanut kesällä palautetta, että osassa päiväkodeista (myös listalla olevissa) olisi lämpötilat nousseet yli 30 asteeseen, ja viime talvena olisi ollut noin 16 astetta kun lapset olivat tulleet päiväkotiin aamulla. Sellainen lämpötila ei ole tarkoituksenmukainen tai inhimillinen – ja tällaisia ei nytkään tavoitella. Mikäli tällaista kuitenkin esiintyy, on siitä saatava tieto, jotta asia voidaan korjata.

Ja lopuksi vielä pari sanaa Outi Lankian (kesk) ja Nina Uskin (kok) aloitteesta, jonka allekirjoitin. Käsittelimme maanantaina aloitevastausta uuden kaksikielisen päiväkodin perustamisesta Haikkoo-Tolkkinen alueelle. Vastauksessa ei ilmennyt tietoa, miten asia aiotaan ratkaista, joten esitin vastauksen palauttamista. Evästyksenä vaatimus, että meille tuodaan tietoon miten tilaongelma alueella ratkaistaan. Saimme tiedon sivistysjohtajalta, että lisätilan tarve on olemassa ja se on edessä pian. On tärkeää, että tästä keskustellaan avoimesti ja saadaan oikea tilannekuva. Alue kasvaa jatkuvasti ja on selvää, että se tarkoittaa myös palvelutarpeen lisääntymistä.

Tärkeää kuitenkin on, että yhdessä osallistumme energiansäästötalkoisiin ja vältämme sähkön ylimääräistä kulutusta ja toimimme sen puolesta, että kulutuksemme vähenee.

Mukavaa viikkoa kaikille!