Syöpään liittyvää eriarvoisuutta torjuttava

Suomalaisilla ei ole tänään yhdenvertaisia mahdollisuuksia päästä terveydenhuoltoon. Lääkäriaikaa voi joutua odottamaan pitkään, mikä pahimmassa tapauksessa voi johtaa syövän diagnosoinnin viivästymiseen. Syövän diagnoosin viivästymisessä pahin seuraus on se, että viive on aiheuttanut tai aiheuttaa potilaan kuoleman.

Marinin hallitus valmistelee seitsemän päivän hoitotakuuta kiireettömään hoitoon. Tavoitteena on varmistaa, että jokainen suomalainen saa tarvitsemaansa hoitoa oikea-aikaisesti ja viivytyksettä. Hoitotakuu on erittäin tärkeä panostus syöpään liittyvän eriarvoisuuden torjunnassa. Lisäksi tärkeää on varmistaa, ettei vähävaraisuus ole esteenä lääkäriin hakeutumiselle tai lääkkeiden ostamiselle. Tällä hallituskaudella asiakasmaksuja on alennettu ja maksukattoja yhdistetty. SDP:n pitkän tähtäimen tavoitteena on luopua asiakasmaksuista kokonaan.

Suomen Syöpäpotilaiden vuonna 2019 tekemän selvityksen mukaan 75 prosentilla syöpäpotilaista tulot pienenivät syövän takia. Samaan aikaan hoidot ja lääkkeet kasvattavat menoja. On tärkeää varmistaa, ettei kukaan joudu kohtuuttomaan taloudelliseen tilanteeseen syövän takia. Ihmisten pitää ensisijaisesti voida keskittyä paranemiseen, jos se on mahdollista. Valitettavasti se ei kaikille ole vaihtoehto ja olen myös itse menettänyt läheisiä ihmisiä syövälle.

Suomessa on selkeä tarve nykyistä parempaan pääsyyn saattohoitoon, sekä kuolevan potilaan hoitamisen osaamisen ja ymmärryksen parantamiseen. Marraskuussa 2021 julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön asettaman asiantuntijatyöryhmän ehdotukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämiseksi sekä potilaan itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi. Mielestäni on tärkeää, että työtä jatketaan, jotta elämänsä loppuvaiheessa olevia ihmisiä ja heidän läheisiään voidaan tukea vaikeassa ja raskaassa tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 16.3.2022 Itäväylässä.

Kommentit

  1. Kirjoitan itsestäni: olen rintasyöpäpotilas. Leikkausta jouduin odottamaan 1/2 vuotta. Kotihoitoa, no jaa. Leikkaus on ohitse ja jatkohoidossa tavataan . En nyt kerro enenpää, mutta 70 vuotiaat ovat tietenkin yhtä rakkaita kuin alle 60 vuotiaat, eikös vain. Odotettavissa "yksitissinen mummoraasu"! mutta onnea on ollut matkassa, perheen rakkaimmat tukena. En oikein siedä sitä rakas kirjoittajamme että lisäät väärän tiedoston parantumisen edelle. En voi käsittää että puolueen naiset mainostavat yksityisiä saattohoitoja jossakin laitoksessa, kun pitäisi olla rakkaitten keralla tavallisessa sairaalassa ja tai kotona. Pallatiivinen onkin sitten kokonaan toinen asia. Tämä on myös koko puolueen ja hallituksen asiamme. Jos haluatte asiantuntijan mukaan, olen valmis - ainakin somettamaan. SI;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti