Siirry pääsisältöön

Valtuustoaloite: Porvoo mukaan ICANin ydinaseettomiin kaupunkeihin

Ydinaseet uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa. Maailman yli 15 000 ydinkärkeä riittävät tekemään maapallosta elinkelvottoman moneen kertaan. Ydinaseet eivät ole sodankäynnin välineitä, vaan ne ovat tuhon ja hävittämisen välineitä. Vain yksi ydinräjähdys Euroopassa voi aiheuttaa tuhoa koko mantereella, ja tuhoisat vaikutukset vaikuttavat myös Suomeen ja suomalaisiin. Siksi on tärkeää, että pääsemme vuosikymmeniä kestäneestä ydinasevarustelusta ydinaseiden riisumiseen.

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) on kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden kansainvälinen koalitio, jonka tarkoituksena on kieltää ydinaseet. ICAN-kampanja sai vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon.

Noin viisi vuotta sitten kampanja onnistui aloittamaan neuvotteluprosessin Yhdistyneissä Kansakunnissa, mikä on johtanut YK: n ydinaseiden kieltämistä koskevan yleissopimuksen hyväksymiseen ja avaamiseen allekirjoittamista varten. Euroopan Unionin liittoutumattomat maat Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi osallistuivat neuvotteluihin alusta alkaen. On erittäin valitettavaa, että Suomi ei ollut näiden valtioiden joukossa. Ydinaseettoman tulevaisuuden kannalta olisi tärkeää, että Suomi allekirjoittaa ja ratifioi sopimuksen. 84 prosenttia suomalaisista kannattaa mielipidekyselyn mukaan Suomen liittymistä YK-sopimukseen.

Kunnilla ja kaupungeilla on myös ollut mahdollisuus osallistua rauhantyöhön ja liittyä ICANin ydinaseettomiin kaupunkeihin ja kuntiin. Verkostoon kuuluvat pohjoismaiset kaupungit, kuten Oslo, Lillehammer ja Vega, sekä joukko eurooppalaisia ​​kaupunkeja, mm. Berliini, Pariisi ja Barcelona. ICAN Cities Appeal –aloitteessa odotetaan kaupunkien ja kuntien vastustavan ydinaseita ja tutkimaan toimenpiteitä ydinaseriisunnan ja yleissopimuksen kansallisen allekirjoittamisen edistämiseksi. Lisäksi on toteutettava toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että kunnan varoja ei sijoiteta ydinaseteollisuuteen.

Edellä esitetyn perusteella ja koska tänään on kulunut 75 vuotta Hiroshimasta ja Nagasakista, esitän, että Porvoo liittyy ICANin ydinaseettomiin kaupunkeihin ja toimii sen puolesta, että kunnan varoja ei sijoiteta ydinaseteollisuuteen.

Anette Karlsson (sd.)