Siirry pääsisältöön

Anna lapselle raitis joulu

Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja Anette Karlsson muistuttaa lasten oikeudesta raittiiseen ja turvalliseen jouluun. Tänä vuonna Alkot avaavat ovensa jouluaattona. Lisäksi kaupat ovat auki aiempaa pidempään ja niiden hyllyiltä löytyy entistä vahvempia alkoholijuomia. Taustalla on uusi alkoholilaki, joka mahdollistaa tämän.

- Vanhempien alkoholin runsas ja pitkittynyt käyttö pelottaa lapsia. Liian moni lapsi joutuu iloisen joulun sijaan kohtaamaan humalassa olevat vanhemmat, Karlsson muistuttaa.

Jokin vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan joka neljäs teini-ikäinen lapsi kertoi vanhempien juomisen olevan ongelmallista. Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6 000 lapsen elämää joka päivä. Alkoholin helpompi saatavuus ei paranna tilannetta.

- Toivottavasti poliisit ja turvakodit eivät ole kiireisiä tänä vuonna, vaan kaikkien lasten joulu olisi hyvä ja turvallinen. Tunnetaan lämpöä lähimmäistä kohtaan ja annetaan lapsille raitis joulu, Karlsson sanoo.