Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe 13.6.2018

Värderade ordförande, hyvät valtuustokollegat

Olen todella huolestunut. Arviointikertomuksessa lukee, että tarkastuslautakunta ei useista pyynnöistä huolimatta saanut toimitilajohdolta kattavia tietoja sisäilmakohteiden kokonaiskorjauskustannuksista vuodelta 2017. Samasta aiheesta on tässä salissa keskusteltu aiemmin.

Kaupunginhallitus tapasi Helsingin johtoa jokin aika sitten. Kyseisellä vierailulla saimme kuulla Helsingin kaupungin toimista sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Sisäilmaongelmat eivät ole vain Porvoon ongelmia, mutta meidän paikallisten päättäjien on kyettävä löytämään niihin ratkaisuja. Vaakalaudalla ei vain ole meidän kiinteistöomaisuus ja raha, vaan lasten sekä opettajien terveys on myös uhattuna. Meillä ei ole varaa sairastuttaa tulevaisuuden toivojamme huonoissa päiväkoti- ja koulurakennuksissa.

Olen iloinen, että niin moni tästä salista on osoittanut kiinnostusta ja vahvaa halua korjata tilanne. Vain yhdessä voimme saada asiat kuntoon.

Hyvät ystävät, oli pöyristyttävää lukea arviointikertomuksesta, että monissa kiinteistöjen kuntoa koskevissa ulkopuolisten asiantuntijoiden laatimissa raporteissa kiinteistöjen kunnossapidon laiminlyönnit todetaan syyksi kiinteistöjen huonoon kuntoon ja sisäilmaongelmiin. Arviointikertomuksessa todetaan suoraan, että syy monissa tapauksissa on meidän. Miksi emme ole pitäneet parempaa huolta kiinteistöistä?

Hyvät valtuutetut, tähän meidän tulee paneutua nyt toden teolla. Ensimmäinen askel on tilanteen syvällisempi seuraaminen viikottaisissa kapunginhallituksen kokouksissa. Mutta se ei riitä. Miljoonien ja miljoonien sysääminen samoihin korjauskohteisiin ei ole kestävää. Nyt tarvitaan syvällinen analyysi tilanteesta ja siitä, mitä meidän on tehtävä, jotta tilanne korjaantuu. Tämä keskustelu tulee käydä ensi vuoden talousarviota laadittaessa, sillä uskon, että kukaan meistä ei halua lukea ensi vuoden arviointikertomuksesta samanlaista karua tarinaa, joka tässä kertomuksessa meille maalautuu.

Meidän tulee ottaa mallia Helsingistä ja luoda kaupungille kiinteistöstrategia, jossa määritellään miten haluamme hoitaa ja käyttää Porvoon kiinteistöjä.

Värderade ordförande, hyvät valtuutetut

Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, sillä he ovat yhdessä asukkaiden kanssa Porvoon sydän. Ilman heidän työpanostaan mikään ei toimisi.

Sairauspoissaolojen syyt herättivät kuitenkin huolta. Viime vuonna 21 prosenttia poissaoloista johtui mielenterveyden häiriöistä - määrä oli 4 prosenttia korkeampi kuin edellisvuotena. Mielenterveyden häiriöt oli toiseksi suurin syy poissaoloille tuki- ja liikuntaelinten sairauksien jälkeen. Se on todella huolestuttavaa.

Hyvät ystävät, tiedämme, että työuupumus ja masennus diagnosoidaan usein juuri mielenterveyden häiriöiden alle. Raportista ilmenee myös, että useimmissa tapauksissa poissaoloaika on 6-60 päivää. Viikosta pariin kuukauteen kestävät poissaolot on saatava laskuun. Meidän tulee jatkaa määrätietoista työtä kaupunkimme henkilöstön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Toivon, että jatkossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota juuri mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisyyn. 

Meidän on varmistettava, että teemme todella kaiken voitavamme, jotta kaupungin henkilöstö voi hyvin ja jaksaa työssään.

Kiitos!