Siirry pääsisältöön

Palveluita tarvitaan myös pienemmissä kunnissa

Pari vuotta sitten kolme herraa löivät kättä päälle, että nyt rakennetaan maakunta-terveysbisnes-uudistus. Se törmäsi viime juhannuksena perustuslakiin, jonka jälkeen sitä viilattiin vähän ja laitettiin lausuntokierrokselle. Loviisan, Lapinjärven ja Porvoon lausunnot olivat kriittisiä, kuten myös miltei kaikkien muiden. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri totesi lausunnossaan, että lakiesityksestä voisi seurata, että Uudenmaan maakunta olisi pakotettu lopettamaan toiminnan Hyvinkään, Lohjan, Raaseporin ja Porvoon sairaaloissa, koska niissä loppuisi päivystystoiminta kokonaan. Porvoon sairaalan päivystys palvelee tällä hetkellä noin 15 000 asukasta vuodessa. Alueen kaikkien asukkaiden terveys, ja jopa henki, on vaarassa, jos sairaala menetetään. Porvoon sairaalaa on puolustettava!

Ylen tekemässä selvityksessä Uudenmaan kunnanjohtajat arvioivat, että suuret kunnat ja erityisesti pääkaupunkiseutu ovat niin sanotusti “voittajia”. Asukasrikkaille sekä hyväosaisten ja maksukykyisten suosimille alueille syntyy todennäköisesti nykyistä enemmän tarjontaa, koska voittoa tavoittelevat yritykset tulevat mielellään sinne tekemään bisnestä. Haja-asutusalueilla tilanne on toinen. Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikkä totesi viime viikolla Ylen haastattelussa, että uhkana on, että Lapinjärvi menettää terveyskeskuksensa.

Meneekö Sipilän mammutti-maakunta ja Orpon terveysbisnes-malli eduskunnassa läpi juhannukseen mennessä, se on yhä mysteeri. Jos menee, tulee maakuntavaalit lokakuussa. Maakuntavaltuustoon valitaan 99 henkilöä päättämään muun muassa sote-palveluista. Joidenkin arvioiden mukaan suurin osa valittavista tulevat pääkaupunkiseudulta, koska siellä on eniten äänestäjiä. Eikä meidän itäuusmaalaisten tule hetkeäkään uskoa, kun kovat säästöpaineet ovat niskassa, että helsinkiläisten mielestä on hienoa, että meillä on oma sairaala ja pieniä terveyskeskuksia. Palveluita tarvitaan myös pienemmissä kunnissa. Itä-Uudeltamaalta on saatava mahdolliseen maakuntavaltuustoon aktiivisia alueen puolustajia, joilla on uudessa maakuntavaltuustossa iso puolueryhmä, jotta meidän alueen edunvalvonta olisi mahdollisimman vaikuttavaa.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 23.3.2018 Loviisan Sanomissa.