Siirry pääsisältöön

Kyläkouluja tarvitaan Loviisassa

Loviisan sivistyslautakunta käsitteli maaliskuun (30.3.) kokouksessaan koulutoiminnan kokonaisselvitystä 2016-2021. Kokouksessa päätettiin, että Teutjärven koulun oppilaat siirretään Kirkonkylän kouluun vuonna 2017. Lisäksi rakennetaan uusi koulurakennus, samalle tontille, jossa Lovisanejdens högstadium nyt toimii. Vuosina 2017-2020 toteutetaan Koskenkylän koulutuskeskushanke, mutta ilman lähikirjastoa. Vuonna 2020 Koskenkylän koulun ja Isnäsin suomen- sekä ruotsinkielisen koulun oppilaat siirretään Koskenkylän uuteen koulukeskukseen, joka rakennetaan Forsby skolan viereen. Valkon koulu, Tesjoen molemmat koulut, Kyrkoby skola ja Haddom skola jatkaisivat entiseen tapaan.
Edellisellä hallituskaudella keskusteltiin Loviisan innovatiivisesta ajatuksesta, jonka avulla kyläkoulu voitaisiin säilyttää Isnäsissä. Tällä hetkellä Isnäsissä toimivat suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu. Molemmissa kouluissa on noin 20 oppilasta. Koulut ovat pieniä mutta samalla maantieteellinen etäisyys muihin kaupungin kouluihin ovat suuret. Loviisa esitti aiemmin, että Isnäsin suomen- ja ruotsinkieliset koulut yhdistettäisiin yhdeksi kaksikieliseksi kouluksi. Hanke ei valitettavasti edennyt edellisellä hallituskaudella, sillä yksi hallituspuolue, RKP, vastusti hanketta.
Pienissä kylissä ei aina pystytä ylläpitämään kahta koulua, jolloin on tarkoituksenmukaista selvittää kieliryhmien yhdistämismahdollisuudet. Mielestäni on hienoa, että Loviisassa uskallettiin luoda uudenlainen toimintamalli, jonka avulla Isnäsin kyläkoulu voitaisiin pelastaa. Toivon, että Loviisan kaupunki ei hylkää tätä innovatiivista ajatusta, vaan pyrkii saamaan kaksikieliselle koululle toimiluvan tämän hallituskauden aikana. Lapsen kosketuspinta kieleen on edellytys menestyksekkäälle oppimiselle. Siksi onkin kannustettavaa, että kaksikielisillä paikkakunnilla hyödynnetään erinomaisia mahdollisuuksia elävään kaksikielisyyteen.
Olen iloinen, että oma yläasteeni, Lovisa nejdenshögstadium saa uuden koulurakennuksen, lisäksi haluan kiittää Loviisan sivistyslautakunnan jäseniä, jotka kykenivät turvaamaan melkein kaikkien kyläkoulujen tulevaisuuden. Toivottavasti Loviisan kaupungin pyynnöstä Sipilän hallitus ryhtyy toimiin kaksikielisten kyläkoulujen mahdollistamiseksi tämän hallituskauden aikana.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 8.4.2016 Loviisan Sanomissa.