Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) esitteli maanantaina 18.4. hallituksen suunnitelmat suomalaisen liikenneverkon muutoksista. Tarkoituksena olisi tulevaisuudessa yhtiöittää maantiet, rataverkko ja vesitiet. Jatkossa tieverkoston korjaukset sekä uudet hankkeet rahoitettaisiin tien käyttäjiltä kerättävillä maksuilla. Vastapainoksi bensa-, auto- tai käyttöveroa saatetaan alentaa. Samaa luvattiin palkansaajille, joiden palkkoja alennetaan. Se lupaus näyttää olevan pelkkää sanahelinää.
Suomen kansallisomaisuutta yhtiöitetään tiuhaan tahtiin, ensin meni arvokas luonto ja nyt liikenneverkosto. Kyseessä on ideologinen hyvinvointivaltion murentaminen, jossa kansallisomaisuuden käytön ja kehittämisen vastuu siirretään yksittäisten kansalaisten vastuulle. Samaan aikaan naapurimaamme Ruotsi on sitoutunut oman liikenneverkostonsa kehittämiseen 60 miljardilla eurolla vuoteen 2024 mennessä.
Ennen vaaleja Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus ei puhunut sanallakaan kansallisomaisuuden yhtiöittämisestä tai tienkäyttäjille suunnatuista tienkäyttömaksuista. Hallitus väittää tavoittelevansa korkeampaa työllisyysastetta, mutta toimivat sen eteen, että mahdollisimman moni arvokasta työtä tekevä pienyrittäjä joutuu laittamaan lapun luukulle. Tienkäyttömaksut vaikuttavat väistämättä negatiivisesti pieniin liikenneyrittäjiin sekä maaseudulla asuviin kansalaisiin.
Tuhannet itä-uusmaalaiset käyvät töissä pääkaupunkiseudulla, kuinka paljon kalliimmaksi heidän työmatkastaan tulee hallituksen suunnitelmien toteutuessa? Lisäksi HSL suunnittelee ruuhkamaksujen käyttöönottoa pääkaupunkiseudulla. Näin itä-uusimaalaisille olisi tarjolla tuplamaksut. Itä-Uudellemaalle tulevaa junaa tai metroa ei ole näköpiirissä. Alueen asukkaat joutuvat hallituksen järjettömien suunnitelmien maksumiehiksi.
Anette Karlsson
Pääkaupunkiseudulla työssäkäyvä Porvoolainen
Pääkaupunkiseudulla työssäkäyvä Porvoolainen
Ove Blomqvist
Autonkuljettaja pienessä kuljetusyrityksessä
Autonkuljettaja pienessä kuljetusyrityksessä
Teksti julkaistu 23.4.2016 Uusimaassa.