Siirry pääsisältöön

Vem bryr sig om utbildningen i östra Nyland?

Stefan Johansson (HBL 2.3) kommenterar FSD:s valprogram samt reformen av andra stadiets yrkesutbildning som förbereds som bäst. Socialdemokraternas utgångspunkt i östra Nyland är en stark tvåspråkig regional anordnare.
Kommunerna i östra Nyland bör notera att såväl Axxell (1480 studerande) som Prakticum (920 studerande) är betydligt större än Inveon (max 300 studerande i framtiden). Dessutom är Inveons fastigheter föråldrade och i behov av stora investeringar. Det är klart att en lokal anordnare har större intresse att bygga ett nytt tvåspråkigt campus i Borgå och säkerställa Inveons framtid, än en massiv anordnare som leds av Axxell och Prakticum.
Östra Nyland är ett tvåspråkigt område. Det ligger i såväl i näringslivets som i studerandenas intresse att det utexamineras tvåspråkiga yrkesmänniskor i regionen. En tvåspråkig anordnare innebär inte automatiskt tvåspråkiga utbildningsprogram. En studerande kan även i fortsättningen läsa hela sin examen på ett språk, men möjligheterna att läsa kurser på det andra inhemska förbättras.
Vi socialdemokrater vill bygga broar mellan språkgrupperna, skapa underlag för en naturlig tvåspråkighet och trygga det regionala beslutsfattandet.
Anette Karlsson
En kortare version av texten är publicerad i HBL valhörnan 7.3.2015.