Siirry pääsisältöön

Kuka luo 2000-lasten digitaalisen jalanjäljen?

Me 1980- ja 1990-lukujen lapset kasvoimme digivapaassa maailmassa ja olemme luoneet oman digitaalisen jalanjälkemme itse. Tietokoneet olivat lapsuudessamme verrattain harvinaisia eikä digikameroista ollut tietoakaan. Kameran kuvat piti käydä teettämässä liikkeessä, jonka jälkeen paperisia kuvia voitiin ihastella perheen kesken. Kasettisoittimella oli lapsuudessani mahdollisuus tallentaa omaa puhetta. Tästä on todisteena hauska, mutta nolo äänite, jossa laulan joululauluja.
2000-luvun lasten vanhemmat ja usein myös isovanhemmat käyttävät ahkerasti sosiaalista mediaa ja nykyajan vauvoista on miltei poikkeuksetta kuvia internetissä.
Jokainen meistä tietää lapsia, joiden digitaalinen jalanjälki on luotu jo ennen hänen syntymäänsä äidin julkaisemien vatsakuvien ja ultraäänikuvien myötä.
Lapsen syntymää on jo vuosikymmeniä iloittu paikallislehdissä ja nykyisin ilouutiset perheenlisäyksestä kerrotaan myös sosiaalisessa mediassa. Internetiin ladatut kuvat ovat kuitenkin aivan eri tavalla läsnä lapsen elämässä hänen varttuessaan kuin sanomalehtien syntyneet -palstan ilmoitukset.
Saan sosiaalisen median kautta tietää puolituttujen lasten hauskoista temmellyksistä, mutta myös sairauksista ja noloista sattumista. Olen nähnyt ilahduttavia kuvia söpöistä lapsista, mutta olen myös törmännyt lukuisiin heistä otettuihin alastonkuviin ja vessakuviin. Aina yksityisyysasetuksia ei ole muistettu huomioida, vaan jotkut lasten kuvat ovat näkyvissä koko maailmalle.
Toivon, että lapsen etu asetetaan omien tykkäystavoitteiden edelle. Tämä tarkoittaa tarkkaa pohdintaa siitä, mitä lapsesta julkaistaan verkossa. Aina kannattaa pohtia, haluaisinko itse, että minusta laitettaisiin tuollainen päivitys tai kuva verkkoon. En ehkä olisi teininä arvostanut, jos äitini ansiosta olisin saanut kuunnella lapsuuden joululaulurallattelujani kaverin kännykästä. Vielä ei ole yhtään oikeusjuttua, jossa lapsi haastaa vanhempansa sosiaalisen median asiattomasta päivityksestä, mutta aika näyttää, tuoko tulevaisuus tällaisenkin ennakkotapauksen tullessaan.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry:n mielipidelehdessä Debatissa 1/2015.