Siirry pääsisältöön

Terveysteknologia on terveyden tulevaisuutta

Tieto ei lisää tuskaa. Päinvastoin. Tiedon avulla voimme parantaa elämänlaatua ja hoitaa ongelmia aikaisessa vaiheessa. Valitettavasti pelko vakavasta sairaudesta ja sen toteamisesta voi estää lääkärin vastaanotolle hakeutumista, vaikka oireet hankaloittaisivat elämää. Erityisesti ikääntyvät ihmiset eivät halua olla vaivaksi, mikä saattaa johtaa ongelmien pahenemiseen ja hoitojaksojen pitenemiseen. Tutkimuksiin hakeudutaan usein vasta elämänlaadun huonontuessa merkittävästi, eikä silloin, kun oireet alkavat. Tähän on saatava muutos, sillä taudin ja sen luonteen sekä hoitomahdollisuuksien selviäminen voi pelastaa henkiä ja vähintäänkin parantaa potilaan elämänlaatua.

Terveydenhuollon painopiste pitäisi mennä ennaltaehkäisyyn ja elämänlaadun parantamiseen eikä siihen, että hoidetaan ihmisiä vasta kun he ovat sairastuneet. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiassa ennaltaehkäisevä työ on saanut tärkeän merkityksen. Myös terveysteknologian hyödyntäminen tunnustetaan ihmisten elämänlaatua parantavana tekijänä.

Verenpainemittarit, antibioottipumput ja sydäntahdistimet ovat terveysteknologiaa. Esimerkiksi vuorokauden ajan lääkettä annostelevilla antibioottipumpuilla voidaan potilaan suonensisäinen antibioottihoito toteuttaa potilaan kotona sairaalan sijaan. Tavallisimmin pumpulla hoidetaan infektioita, kuten ruusua, keuhkokuumetta tai tekonivelleikkauksen jälkeistä infektiota. Antibioottipumppu on esimerkki siitä, miten potilaan elämänlaatua voidaan parantaa, toimien samalla kustannustehokkaasti.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee hyödyntää terveysteknologian tuomia mahdollisuuksia nykyistä paremmin. Jokaisella on oikeus parhaaseen mahdolliseen elämänlaatuun terveydentilastaan riippumatta.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 23.11.2022 Itäväylässä.