Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta | Porvoon Energia 3.11.2022

Maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa päätettiin Porvoon Energian tuloutustavoitteesta.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää kaupunginvaltuustolle, että Porvoon Energia Oy:n uudeksi tuloutustavoitteeksi muutetaan kaupungin vuoden 2022 talousarvioon 2,4 miljoonan euron osingonmaksu kaupungille. Vastaavasti vuoden 2022 talousarviosta poistetaan alkuperäinen tuloutustavoite (neljä prosenttia liikevaihdosta). Vuoden 2023 tuloutustavoite päätetään kaupungin talousarvion yhteydessä.

Tuloutustavoitteen määrittäminen euromääräisenä prosenttien sijaan on tässä tilanteessa tarkoituksenmukaista. Myöhemmässä vaiheessa julkaistaan yhtiön liikevaihto, jolloin voimme paremmin keskustella millaisista summista missäkin vaihtoehdossa olisi puhuttu. Nyt en tähän voi syvällisemmin mennä, sillä en julkisesti näitä tietoja löytänyt. Kaupunginhallituksessa meille on annettu hyvä tilannekuva asiasta.

Sen voin sanoa, että ryhmäni kysyi aiemmin paljonko miljoonan euron alennus tuloutustavoitteessa tarkoittaisi Porvoon Energian asiakkaille, jos summa jaettaisiin tasan asiakkaiden kesken. Vastaus oli reilu 2 euroa kuukaudessa / asiakas. Toki tämä ei ole näin yksinkertaista, sillä tarkan asiakaskohtaisen vaikutuksen saa ainoastaan asiakkaan sähkönkulutuksen perusteella.

Tuloutustavoite, joka on 2,4 miljoonaa euroa tarkoittaa kaupungille monia asukkaille tärkeitä palveluita. Tuon kokoisen leikkauksen löytäminen talousarviosta on erittäin haasteellista ja kohdistuisi todennäköisesti erittäin epäoikeudenmukaisella tavalla ihmisille tärkeisiin palveluihin. Vaikka talous on ollut Porvoossa vakaa, ja syytä huoleen ei ole – on kuitenkin vastuullista edistää vastuullista ja oikeudenmukaista taloudenhoitoa kaupungissamme. Kaupungin näkökulmasta tärkeintä on, että maltillinen tuloutus on vakaa ja ennustettava. Yhtiön talous ei ole tällä hetkellä kriittinen, ja yhtiö on hyvällä toiminnalla pystynyt hoitamaan asiat hyvin. Yhtiö voi maksaa tuloutuksen kaupungille ilman vaikutusta asiakkaille myytävän sähkön hintaan, koska yhtiön tase on hyvässä kunnossa. Porvoon Energia on onnistunut pitämään hinnat valtakunnallisesti verrattuna alhaisella tasolla – vaikka toki korotus tuntuu pahalta meille kaikille.

Myös oma perheeni saa isomman sähkölaskun Porvoon Energian hinnankorotusten takia. Olen silti sitä mieltä, että nyt päätetty tuloutustavoite on kohtuullinen ja tarkoituksenmukainen.