Siirry pääsisältöön

Kolumni: Yhdessäkin voi olla yksin

Tänään vietetään Ystävänpäivää. Kyseinen päivä tarkoittaa monelle iloa ja rakkautta. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin onnekkaita. Toisille päivä tarkoittaa yksinäisyyden ja menetysten korostumista. Liian moni suomalainen elää yksinäisyyden vankilassa. Juttelin jokin aika sitten omaishoitajana toimivan ystävän kanssa. Hän kertoi, kuinka omaisen tilanne heikkenee päivä päivältä. Hän kertoi, kuinka surullista on nähdä rakkaan ihmisen ajautuvan kauemmas ja kauemmas. Elämänkumppani, paras ystävä on vain muisto, vaikka hän on vielä fyysisesti läsnä. Monelle omaishoitajalle arki on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta. Yksinäisyys ei ole sama asia kuin yksin oleminen. Ihminen voi olla yksin, olematta yksinäinen, tai hän voi olla tosi yksinäinen silloinkin, kun on seurassa.

Vuosi 2020 muistetaan Suomen historiassa yksinäisyyden vuotena. Toivon koko sydämestäni, että vuosi 2021 jää muistiin uutena alkuna ja valoisamman tulevaisuuden vuotena. Jokainen kaipaa aitoja kohtaamisia ja läheisyyttä. Yksinäisyys on kansantauti, joka tappaa. Yksinäisyys lyhentää elämää enemmän kuin 15 tupakan polttaminen päivässä. Yksinäisyys on merkittävä terveysriski, jopa suurempi kuin ylipaino tai alkoholin liikakuluttaminen. Yksinäisyyden ja masennuksen yhteys on erittäin voimakas. Yksinäisillä on kymmenkertainen riski masentua tai sairastua ahdistuneisuuteen. Silti yksinäisyydestä ja sen vaikutuksista puhutaan liian vähän.

Meidän jokaisen tulee pyrkiä vähentämään yksinäisyyttä. Kysytään kanssaihmisten kuulumisia ja yritetään löytää aikaa olla läsnä toistemme arjessa. Yksinäisyys ei ole ihmisen oma vika, eikä ratkaisun etsiminen ole häpeä. Jokainen meistä tarvitsee jossain tilanteessa tai asiassa toisten tukea tai apua, ihan jokainen. Voisimmeko tänään muistaa omien ystäviemme lisäksi myös heitä, joilla ystäviä on vähän tai ei ollenkaan. Tänään voi esimerkiksi ilmoittautua ystäväksi jollekin yksinäiselle. Sinä voit auttaa: www.vapaaehtoistyo.fi.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 14.2.2021 Uusimaassa.