Siirry pääsisältöön

Tervehdyspuheenvuoro Uudenmaan Demareide syyspiirikokouksessa 30.11.2019

Arvoisa ministeri, puheenjohtaja, hyvät piirikokousedustajat ja muut läsnäolijat

Tällä viikolla meitä on kohdannut suuri suru ja menetys. Vaikka Maaritin lähenevä poismeno oli pitkän sairastamisen johdosta tiedossa, oli uutinen kuitenkin pysäyttävä. Liikkeemme on menettänyt yhden inspiroivimmista, ystävällisimmistä ja valovoimaisimmista ihmisistä. Maarit oli meille kaikille rakas ja tulemme kaipaamaan häntä.


Hyvät ystävät

Meitä koetellaan taas kovaa. Suru-uutisten ohella Postin ympärillä pyörinyt turbulenssi jatkuu yhä, vaikka eilen saimme kuulla, että myrskyn silmään joutunut ministerimme on jäänyt sairaslomalle ja eroaa tehtävästään. Ministerin eroaminen kohun johdosta on aina ikävää.

Tapahtunut pistää miettimään, miksi kyseiseen tilanteeseen jouduttiin. Viime vuosien aikana merkittävästi useampi nais- kuin miesministeri on joutunut jättämään tehtävänsä jouduttuaan kohun silmään. Tilasto herättää pienen kysymyksen ja pohdinnan siitä, kohdellaanko maamme johtohenkilöitä kaikissa tilanteissa tasa-arvoisesti?

Toverit, Suomi on maailman onnellisin maa. Onnellisuutta edistävät vapaus ja kansalaisten luottamus toisiinsa. Viime viikkoina, tai oikeastaan viime vuosina luottamus yhteiskuntaan on horjunut.

Tänä syksynä olemme saaneet seurata, kuinka huteralla pohjalla suomalainen sopimusyhteiskunta on. Olemme saaneet todistaa, kuinka ahkerien työntekijöiden palkkoja yritetään polkea ja työehtoja heikentää sopimusshoppailulla. Miten härskisti työnantajaosapuoli voi toimia kilpailukyvyn edistämisen varjolla.

Postin ympärillä vellonut kriisi ei ole uusi ilmiö, eikä se ole Rinteen hallituksen tai omistajaohjausministerin luoma ilmiö. Tämä on jatkumoa viime kaudella aiheutettuun luottamuspulaan sekä työmarkkinajärjestöjen välillä että niiden ja maan hallituksen välillä.

Nyt oppositiossa huutelevat Kokoomus ja Perussuomalaiset käynnistivät kaiken viime kauden alussa, kun silloinen hallitus lähti uhkailu- ja kiristystaktiikalla ohjaamaan työmarkkinajärjestöjä, tai oikeastaan palkansaajia. Meitä tavallisia ihmisiä, jotka lähdemme päivittäin - aamuin ja illoin - töihin, jotta tämä yhteiskunta toimii ja rattaat jatkavat pyörimistään.

Työ on usein näkymätöntä, kun se hoidetaan hyvin. Mutta, jos yhtenä päivänä emme lähde liikkeelle, silloin se näkyy. Ei yritys pyöri johtajien voimalla, sen olemme erilaisten lakkojen aikana nähneet. Toimitusjohtajien palkat ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan ja johtajien saamat palkat ja muut etuudet ovat suuremmat kuin koskaan. Tämä kehityssuunta on väärä ja epäoikeudenmukainen. Tähän on saatava muutos.

Suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta tämän kevään eduskuntavaaleissa. Ja muutosta suomalaiset saavat.

Mutta tuleeko muutos riittävän nopeasti?

Edellisellä kaudella harjoitettu leikkauspolitiikka ja palkansaajajärjestöjen polkeminen jätti syvät arvet monien suomalaisten sydämiin. Toiveet ja odotukset ovat siksi erityisen korkealla. Ja niin niiden tuleekin olla, mutta samalla on tärkeää muistaa, että iso laiva kääntyy hitaasti.

Pääministeri Rinne on ilmoittanut, etteivät palkanalennukset käy tälle hallitukselle. Tahtotilana on, että sopimusshoppailu loppuu tässä maassa. Nyt eriarvoisuutta halutaan vähentää, niin että jokaisella suomalaisella olisi huomenna paremmin kuin tänään. Pääministerin viesti on tärkeä ja toivon, että suomalaiset ovat sen kuulleet.

Hyvät ystävät, vielä muutama sana maailman onnellisimmasta kansasta

YK:n ja UN Womenin maailmanlaajuiseen Oranssit päivät -kampanjaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi on käynnissä ja se jatkuu 10. joulukuuta saakka.

Suomessa toiseksi yleisin henkirikostyyppi on tappo, jonka uhri on nainen ja tekijä nykyinen tai entinen seurustelukumppani. Tätä ei halua uskoa todeksi. Mutta ystävät, tämä on totta. Ja meidän on tehtävä asialle jotain!

Olen tyytyväinen siitä, että demareiden johtaman hallituksen ohjelmassa naisiin kohdistuva väkivalta on otettu huomioon asiaa vaativalla vakavuudella: Kuluvalla hallituskaudella valmistellaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma, jossa huomiota kiinnitetään nimenomaan uhrien palveluihin. Lisäksi turvakotien määrää korotetaan EU:n vaatimalle tasolle.

Nämä ovat välttämättömiä toimenpiteitä, jotka helpottavat uhrien asemaa. Sukupuolittuneen väkivallan kitkemiseksi on tehtävä paljon töitä ja nämä toimenpiteet ovat askelmerkkejä kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Hyvät toverit,

Vaikka yksi oppositiopuolue yrittää populistisilla huudoillaan niin väittää, me emme ole tällä maapallolla yksin.

Muurien rakentaminen pienen Suomen ympärille ei ole ratkaisu.

Yhteistyön kautta voimme saavuttaa enemmän - siksi on erityisen hienoa, että Suomen lisäksi myös Ruotsilla ja Tanskalla on sosialidemokraattinen pääministeri.

Bästa kamrater,

Nu om någonsin kan vi nordiska socialdemokrater jobba tillsammans för att bygga en bättre framtid för alla och för att hitta lösningar till de stora globala utmaningarna.

Ilmastonmuutos on todellinen, ja se koskettaa meitä kaikkia. Se ei ole mikään kaukainen mörkö, joka voidaan pitää poissa silmiä ummistamalla. Suomalainen luonto kärsii jo nyt ja vuoden 2015 pakolaiskriisi ei ole mitään siihen verrattuna, mitä meillä on edessä, jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä.

Tytöt ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen torjumisessa, kuten he myös ovat sotien ehkäisemisessä ja rauhan ylläpitämisessä.

Tyttöjen aseman ja oikeuksien parantaminen on yksi tehokkaimmista keinoista ilmastonmuutoksen haittavaikutusten torjumiseksi.

Tuetaan ja puolustetaan tyttöjen oikeuksia maailmanlaajuisesti. Pidetään tasa-arvon lippua korkealla ja tehdään töitä sen puolesta, että jokainen nuori ihminen - tyttö tai poika - saa riittävät eväät hyvän elämän rakentamiseen - täällä kotimassa, mutta myös maailmalla.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille keskustelevaa ja tulevaisuuteen katsovaa piirikokousta.

Kiitos!