Siirry pääsisältöön

Kolumni: Pienituloisille iloinen joululahja

Köyhyys on viime vuosina kolkuttanut yhä useamman suomalaisen ovelle. Köyhyydessä elävä ihminen ei toivo kuuta taivaalta - hän toivoo, että voisi käydä viihtyisässä kahvilassa ystävän kanssa, ostaa itselleen hyvät kengät ja ehkä joskus käydä elokuvissa. Hän toivoo, että lapsi saisi hyvän haalarin, monipuolisempaa ruokaa kotona ja että joulukuusen alla olisi edes yksi lahja lapselle.

Pienikin muutos vaikuttaa merkittävästi pienituloisen ihmisen arkeen ja elämään. Muutaman kympin lisäys tarkoittaa monipuolisempaa ruokaa. Samaan aikaan muutaman kympin leikkaus saattaa pakottaa ihmisen valitsemaan lääkkeiden ja ruoan välillä. Viime vuosina vähävaraisille suomalaisille on ollut tarjolla vain leikkauksia ja lisää kurjuutta. Nyt tähän on tulossa muutos. Ensi vuonna kaikkein pienituloisimmat suomalaiset saavat lisäeuroja kukkaroon. Takuueläkkeeseen tulee 50 euron ja täyteen kansaneläkkeeseen 31 euron kuukausikorotus. Korotus toteutetaan niin, ettei se vaikuta asumistukeen. Palkansaajien ja eläketulon saajien verotusta kevennetään. Yksin aamuin ja illoin omasta lapsestaan ja päivisin muista huolehtivan lähihoitajan, todellisen arjen sankarin, käteen jää ensi vuonna yli 500 euroa enemmän. Sama koskee yksinhuoltaja-opiskelijaa. Työttömiä kurittaneesta aktiivimallista luovutaan tammikuussa ja julkisen sektorin ahkerat työntekijät saavat taas ensi kesänä ansaitsemansa lomarahat.

Tällä viikolla eduskunnassa on keskusteltu opposition vaihtoehdoista. Ei ollut yllättävää, että taas kerran Kokoomus olisi mieluummin ottanut heiltä joilla on kaikkein vähiten ja jakanut yhteiset rahat parempiosaisille. Perussuomalaisten esittämä vaihtoehto sisältää niin paljon laskuvirheitä, ettei sitä oikein voi kommentoida muilta osin kuin, että sen myötä valtion velka nousisi nykyistä enemmän tai sitten edessä olisi kovat leikkaukset. Niitä nähtiin jo viime kaudella, kun Perussuomalaiset olivat hallituksessa peesaamassa Kokoomuksen leikkauslinjaa. Tänä jouluna luvassa ei ole samaa kuin aiemmin, nyt pienituloiset suomalaiset saavat kauan kaivatun joululahjan - uskoa ja todisteita siitä, että huomenna todella on paremmin kuin tänään.

Anette Karlsson


Kolumni on julkaistu 24.11.2019 Uusimaassa.

Yllä olevassa kuvassa musta viiva ja keltaiset palkit kuvaavat kokoomuksen vaihtoehtobudjetin ja hallituksen budjettiesityksen eroa (palkit prosentuaalista muutosta ja viiva absoluuttista muutosta). Hallituksen budjettiesitykseen verrattuna kokoomuksen vaihtoehtobudjetti alentaisi tuloja kahdessa alimmassa desiilissä ja kasvattaisi tuloja sitä ylemmissä desiileissä. Hallituksen vaihtoehdossa panostetaan pieni- ja keskituloisten arjen parantamiseen.