Siirry pääsisältöön

“Sanon ei, koska rakastan sinua”

Viime päivinä Suomessa on keskusteltu paljon niin sanotusta Islannin mallista, eli siitä miten Islannissa onnistuttiin lisäämään lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vähentämään heidän alkoholinkäyttöään. Määrätietoisella ja tutkimukseen perustuvalla päätöksenteolla satujen saarella on onnistuttu tekemään ihmeitä. Lapset ja nuoret voivat paremmin, perheet viettävät enemmän aikaa yhdessä, kaikilla lapsilla ja nuorilla on harrastus ja heidän alkoholinkäyttönsä on matalinta koko Pohjolassa.

Islannin pääkaupungin Reykjavikin apulaispormestari Heida Björg Hilmisdottir kertoi miten tämä kaikki tehtiin. Vanhemmuuden tukeminen oli avainasemassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämisessä. Tästä syystä kampanja “Sanon ei, koska rakastan sinua” käynnistettiin. Kampanjan tavoitteena oli tukea ja kannustaa vanhempia seuraamaan tarkemmin lastensa menemisiä ja tekemisiä. Lisäksi luotiin mahdollisuuksia perheille viettää enemmän aikaa yhdessä.

Toinen keskeinen asia oli lasten harrastustoiminnan tukeminen. Islantilaiset lapset ja nuoret saavat valtiolta vuosittain noin 400 euron harrastustuen. Sen avulla on varmistettu, että jokaisen arkeen kuuluu ohjattua harrastustoimintaa. Kaikki harrastusmahdollisuudet on myös kerätty yhteiseen tietokantaan, josta perheet voivat käydä valitsemassa mieluisan harrastuksen. Kuljetukset eivät muodostu Islannissa ongelmaksi, sillä he ovat luoneet järjestelmän, jossa harrastustoiminta toteutetaan koulupäivän jälkeen koululla. Niihin harrastuksiin, joita ei voi toteuttaa koululla on järjestetty kuljetus. Näin lasten ei tarvitse odotella vanhempiaan yksin kotona koulupäivän jälkeen, eikä vanhempien tarvitse kuskailla lapsiaan harrastuksiin heti työpäivän päätteeksi. Aikaa jää enemmän yhdessäololle.

Me tarvitsemme suomalaisen Islannin ihmeen - meidän on tuettava vanhemmuutta ja panostettava lasten ja nuorten hyvinvointiin. On paljon asioita, joita voimme tehdä kuntatasolla - esimerkiksi rakentamalla esteettömiä ja kaikille ikäryhmille sopivia puistoja, kuuntelemalla nuoria ja luomalla heille turvallisia kohtaamispaikkoja sekä tukemalla harrastustoimintaa. Olisi myös järkevää luoda yhteinen itäuusmaalainen sivusto, jonne kootaan kaikki alueen harrastusmahdollisuudet - näin tieto olisi helposti saatavilla. Tämä on toteutettavissa alueen kuntien yhteistyöllä. Annetaan lapsille ja nuorille hyvät eväät elämään!

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 16.11.2018 Loviisan Sanomissa.