Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe Tolkis skolanista 28.2.2018

Värderade ordförande, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat 

Seurasin jo viime valtuustokaudella käytyä keskustelua Tolkis skolanista. Tämä prosessi on hämmästyttänyt, harmittanut ja suututtanut minua suuresti. Aivan käsittämätöntä soutamista ja huopaamista – ja sama homma näyttää vain jatkuvan.

Hyvät ystävät, Tolkis skolanin lapset ovat olleet väistötiloissa vuoden 2013 syksystä saakka. Yksi vuosi väestötiloissa maksaa noin 200 000 euroa, eli tähän mennessä lähes miljoona. Tämä soutaminen ja huopaaminen on tullut kaupungille taloudellisesti kalliiksi, perheiden ja lasten kokemasta stressistä puhumattakaan. On ihan käsittämätöntä, että yhden vuosiluokan koko alakouluaika on kulunut väistötiloissa. Haluammeko todella, että useampi lapsi, joutuu kokemaan saman?

Tarvitsemme määrätietoisempaa koulutuspolitiikkaa, tarvitsemme tarkempia kustannuslaskelmia ja kouluhankkeisiin liittyviä prosesseja on parannettava. På östnyländska kan man konstatera att dethär veivande måste ta slut!

Koulutusjohtaja Rikard Lindströmin hyvä kirjoitus Tolkis skolanista oli tänään Uusimaassa. Ruotsinkielinen Tolkis skolan on mitoitettu 140 oppilaalle, mutta oppilasmäärät vaihtelevat vuosittain.

Tulevien vuosien ennusteissa puhutaan koulutusjohtajan mukaan jopa yli 160 oppilaasta, jos oppilaaksiottoalue on sama kuin vuoden 2013 kouluverkkoselvityksessä. Lindström kirjoittaa myös, että kolmea kiinteistöä (suomenkielisen koulun elinkaarihanke, Tolkis skolan ja monitoimitalon) käyttää sekä ruotsinkielisen koulun oppilaat että noin 240 suomenkielisen koulun oppilasta ja 60 esikoululaista. Liikuntatiloja käyttää näin 450 lasta. Se on sata nykyistä enemmän.

Kun rakennamme uusia oppimisympäristöjä on tärkeää, että ne vastaavat nykypäivän tarpeita. Ei ole järkevää rakentaa koulua, joka on vanhanaikainen heti alkuun. Sen sijaan näin suuria muutoksia kustannuksiin ei saisi tulla. Mikään poikkeustilanne tämä kustannusten nousu ei ole, ja siihen meidän on jatkossa saatava muutos.

Bästa vänner,

Vi beslutsfattare och stadens tjänstemän ska ta lära av denna fars, men Tolkis barnen ska inte behöva vänta längre. Nu måste vi se till att skolprojektet går i mål i den planerade tidtabellen.

Tack!