Siirry pääsisältöön

Alkoholi vei hautaan

Syyttömänä syntymään sattui hän, tähän maahan pohjoiseen ja kylmään, jossa jo esi-isät juovuksissa tottakai, hakkasivat vaimot, lapset jos ne kiinni sai…” näin alkaa tunnettu laulu, joka kertoo monen suomalaisen arjesta. Ongelma on laaja ja se aiheuttaa paljon pahoinvointia, sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja ennen kaikkea kärsimystä ja turhia kuolemia.
Sipilän hallitus vapauttaa alkoholilainsäädäntöä asiantuntijoiden varoituksista huolimatta. Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6000 lapsen elämää joka päivä. Minä olin yksi heistä.
Biologinen isäni kiikutti kaljaa kotiin miltei päivittäin. Alkuun hän joi muutaman rentouttavan, sitten muutaman lisää viikonlopun kunniaksi ja lopulta hän joi itsensä humalaan päivittäin. Asuimme maalla ja lähikaupasta sai vain olutta. Alkoon oli noin puolen tunnin ajomatka. Minä olisin todennäköisesti kuollut, jos lähikaupasta olisi saanut väkeviä viinoja. Väkivaltaisuus nousi pintaan useiden oluiden jälkeen, mikä antoi välillä äidille mahdollisuuden paeta minä kainalossa.
Muutimme pois kun olin 3-vuotias, jonka jälkeen biologinen isäni vieraili meillä useita kertoja viikossa – myöhään illalla ja humalassa tietenkin. Ketään ei näyttänyt kiinnostavan mustelmilla oleva äiti, peloissaan oleva lapsi ja kännissä ajava isä. Parin vuoden päästä muutimme toiselle paikkakunnalle ja yhteydenpito isään väheni. Hän teki minut surulliseksi ja ennen kaikkea hän pelotti minua. Teini-ikäisenä huomasin, ettei ruoka enää maistunut hänelle. Hän eli kahvilla, tupakalla ja oluella. Kehotin häntä lääkäriin, mutta hän ei suostunut. Aikuista ihmistä ei voi pakottaa, joten keinot olivat vähissä. Pian tämän jälkeen hän kuoli.
Alkoholi vei isältäni perheen, työpaikan ja terveyden. Lopuksi alkoholi vei hänet hautaan. Sama kohtalo on edessä yhä useammalla, jos alkoholin myyntiä vapautetaan elinkeinoelämän miellyttämiseksi. Kyllä työssäkäyvä suomalainen saa ruokaviinin ostettua, vaikka alkoholilaki olisikin tiukempi. Lain tarkoitus on suojella niitä, jotka ovat voimattomia alkoholin edessä: ongelmakäyttäjät ja heidän läheisensä. Haluammeko todella, että 100-vuotias Suomi on murheellisten laulujen maa?
Anette Karlsson