Siirry pääsisältöön

Tolkkis tarvitsee koulun ja päiväkodin

Opetuslautakuntaa käsittelee torstaina Tolkkisten koulujen ja päiväkodin tulevaisuutta. Tolkis skolan ja päiväkodin tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu maaliskuussa 2014. Sen jälkeen toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia, jotka muodostavat perustellun syyn arvioida tilannetta laajemmin, ja selvittää myös muita vaihtoehtoja. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on jo vuonna 2015 tuonut esille kannattavansa kaksikielisen koulurakennuksen rakentamista Tolkkisiin.
Tolkkisten alueelle Mensakseen, on kaavoitettu uusia tontteja pientaloille ja on odotettavissa, että alueelle muuttaa yhä enemmän lapsiperheitä. Opetushallituksen mukaan (2013) kaksikieliset oppilaat ovat lisääntyneet ja ruotsinkieliset puolestaan vähentyneet. On todennäköistä, että sama trendi jatkuu. Monessa tapauksessa ruotsinkielinen lähikoulu on voitu turvata kieliryhmien yhteisellä koulurakennuksella. Näin voidaan myös säästää tilakustannuksissa ja saada aikaan synergiaetuja molemmille kieliryhmille. Lisäksi saman katon alla toimivien koulujen lapset tutustuvat toisiinsa, mikä puolestaan vähentää kieliryhmien välisiä ennakkoluuloja.
Mielestämme uuden koulurakennuksen rakentaminen, sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsille, on tarkoituksenmukaista. Lasten turvallinen koulumatka ja laadukas koulu on sekä Porvoon kaupungin että porvoolaisten perheiden etu. Kun teemme koulupäätöksiä tänään, on tärkeää muistaa, että ne vaikuttavat seuraavan 50:en vuoden ajan. Toivomme ja kannustamme opetuslautakuntaa tekemään Tolkkisten alueen kehittymisen kannalta parhaan mahdollisen päätöksen, mikä mielestämme on kaksikielisen koulurakennuksen, sisältäen kaksikielisen esikoulun, rakentaminen alueelle sekä Tolkkisten koulun terveiden osien muuntaminen päiväkodiksi.
Anette Karlsson
Matti Nuutti
Kirjoitus on julkaistu 16.6.2016 Uusimaassa.