Siirry pääsisältöön

Hyvinvointia ja terveyttä ikääntyneille

Osallistuin viime viikolla eduskuntavaaliehdokkaiden paneeliin. Paneelissa kysyttiin, mikä on mielestäni tärkein ennaltaehkäisevä toimenpide tai palvelu. Hetkeksi jäin sanattomaksi, sillä sosiaalityöntekijällä on tähän monta hyvää vastausta.Hetken harkinnan jälkeen vastasin kuitenkin ikääntyneen väestön toimintakyvyn, terveyden ja osallisuuden vahvistaminen. Vastasin näin, koska Suomessa on iso joukko ikääntyneitä ihmisiä. Myös Itä-Uudenmaan väestöennusteen mukaan alueemme ikääntyy voimakkaasti tulevien vuosien aikana. Sillä, miten ikääntyneet voivat on suuri merkitys yksilön elämänlaatuun, mutta myös yhteiskunnalle.

Ikääntyneet ovat aktiivisia toimijoita. He käyttävät ahkerasti kulttuuri- ja hyvinvointipalveluita, mikä puolestaan vahvistaa alueen elinvoimaisuutta ja lisää työllisyyttä. He ovat meille työikäisille perheellisille taivaan lahja, sillä he hoitavat ja ilahduttavat lapsenlapsiaan. Eläkeläiset ovat myös suurin vapaaehtoistyötä tekevä ihmisryhmä, ja joidenkin arvioiden mukaan heidän tekemän työn arvo yhteiskunnalle on miljardeja euroja.

Ikääntyneiden hyvinvointi, toimintakyky ja osallisuus ei näin ole mikään pieni asia, vaan merkittävä kansantaloudellinen kysymys. Miksi keskustelussa sitten kuitenkin aina puhutaan vain ikääntyneistä taakkana ja joukosta ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon sosiaali- ja terveysalan palveluita? On totta, että ikääntymisen myötä palveluiden tarve kasvaa, ja meidän tulee sivistyneenä yhteiskuntana varmistaa, että ikääntyneet saavat arvokkaan vanhuuden ja laadukasta hoitoa. Ikääntyneet ovat kuitenkin paljon enemmän. Heidän elämänsä ja hyvinvointinsa on yhteiskunnallisesti merkittävä asia - ja mitä paremmin he voivat, sitä paremmin asiat ovat.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 23.3.2023 Uusimaassa.