Siirry pääsisältöön

SDP:n Karlsson ja Eskola: Porvoon sairaalan tulevaisuus turvattava

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuevaltuuston varapuheenjohtaja Anette Karlsson (sd.) ja aluehallituksen varapuheenjohtaja Tapani Eskola (sd.) vaativat nyt HUSilta aikalisää ja maan hallitukselta sekä ministeri Aki Lindéniltä toimia HUS:n taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi. HUS:n yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 3.10. keskustelemaan vuoden 2023 alijäämästä. Leikkauslistalla on Porvoon sairaalan yhteispäivystys ja traumapäivystyksen lopettaminen. Sama kohtalo olisi myös edessä Lohjan sairaalalla.

- Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on vain yksi sairaala, ja sen päivystys on alueen kaikille asukkaille erittäin tärkeä. Porvoon sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttaminen olisi lyhytnäköistä. Maan hallituksen on ryhdyttävä toimiin HUS alueen tilanteen ratkaisemiseksi tavalla, joka ei vaaranna itäisen Uudenmaan asukkaiden terveyttä, Karlsson sanoo.

Porvoon sairaala palvelee koko itäistä Uuttamaata, joka on noin 100 000 asukkaan alue. Tämän lisäksi Metropolialue laajenee jatkuvasti, ja on odotettavissa, että myös itäinen Uusimaa ja Porvoon alue kasvaa lähitulevaisuudessa.

- Sairaalan kehittäminen on yksi tärkeimpiä tavoitteita, jonka myötä myös perusterveyden ja erikoisairaanhoidon palvelujen integrointimahdollisuudet paranisivat merkittävästi. Tämä vaatii kaikilta Itä-Uudenmaa hyvinvointialueen puolueilta yhteistä edunvalvontaa niin HUS yhtymän, kuin myös valtiovallan suuntaan, Eskola kommentoi.

Nykyisessä sairaalan kiinteistössä on merkittäviä peruskorjaustarpeita, jonka vuoksi voisi kokonaistaloudellisesti järkevämpää tehdä uusi nykyaikaisempi ja kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden näkökulmasta paremmin saavutettavissa oleva sairaala moottoritien varrelle. Mikäli sairaalan toimintoja ajetaan alas, tulee se vääjäämättä johtamaan alueen asukkaiden heikompaan palvelutasoon. Pahimmassa tapauksessa ihmisten henki ja terveys vaarantuu, Karlsson ja Eskola toteavat.