Terveiset kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalta.
Syksy on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Lehtien palstoilla on puhuttu kuljetuksiin (esim. koulujen uimahallikuljetukset) liittyvästä kilpailutuksesta - joka ei mennyt kuten Strömssössä - kun paikalliset toimijat jäivät viestinnällisten virheiden takia kilpailutuksen ulkopuolelle. Tässä asiassa meillä on nyt peiliin katsomisen paikka ja syytä varmistaa, ettei jatkossa käy niin, että paikalliset toimijat (syystä tai toisesta) jäävät kilpailutuksista (vasten tahtoaan) ulos. Kuntana meidän tulee noudattaa lakia ja kohdella kaikkia tasapuolisesti, se on selvä. Me voimme kuitenkin omalla viestinnällä ja kilpailutukseen liittyvillä laatukriteereillä painottaa niitä asioita, jotka ovat meille paikallisesti tärkeitä. Kuten esimerkiksi ruotsinkielinen palvelu. Yllätyin kuullessani Elin Blomqvist-Valtoselta (rkp), että Porvoossa on kilpailutuksissa valittu palveluita, joissa toisen kotimaisen kielen osaaminen ei ole ollut turvattu. Niin ei saa olla. Ja meidän päättäjien tulee yhteisrintamassa varmistaa, että palvelut vastaavat sitä laatua mitä porvoolaiset meidän palveluilta odottavat. Mitä nyt paikallisten bussiyrittäjien esille nostaman kilpailutuksen suhteen tulee, menee homma uusiksi. Lue lisää.
Toinen, erittäin merkittävä asia on henkilöstön asema tulevaisuudessa - alueiden perustamisen jälkeen. Porvoossa on maantaina päätetty tehdä selvitys siitä, miten henkilöstön (talous- ja henkilöstöhallinnon palvelut, ICT-palvelut sekä käännös- ja rekrytointipalvelut,) asema voidaan muutoksessa ja tulevaisuudessa turvata. Osa henkilöstöstä (työtehtäviensä mukaan) siirtyy uuden alueen palkkalistoille. Selvitys koskee näin heitä, jotka tekevät osittain töitä alueille siirtyvissä tehtävissä ja osittain kunnalle. Minä ja koko demariryhmä näemme asian erittäin tärkeänä ja meidän päättäjien keskeisin tehtävä on varmistaa henkilöstön tukeminen ja aseman turvaaminen muutoksen keskellä. Vaikka henkilöstömäärä tukipalveluissa vähenisi, ei tekeminen vähene samassa suhteessa. Palveluiden laadun ja henkilöstön aseman turvaamiseksi on selvitettävä millaisilla keinoilla tilanne voidaan ratkaista. Selvitys saadaan syksyn 2021 aikana, jonka jälkeen etenemisestä tehdään päätökset sekä Porvoossa että hyvinvointialueella. Lue lisää täältä.
Haluan myös nostaa esille sivistystoimen palveluverkon ennustemallin, jonka tarkoituksena on auttaa meitä sivistysverkkoon liittyvissä päätöksissä. Odotan mielenkiinnolla mallin esittelyä (se esiteltiin kerran aiemmin huhtikuussa 2021 kaupunginhallitukselle, mutta mielestäni se olisi hyvä nähdä nyt uudestaan kun asia on edennyt). Uskon, että malli näyttää saman josta osa päättäjistä on jo puhunut. Kevätkummun sivistyskeskus on liian pieni ja lisätiloja tarvitaan. Koulutusjaostot vaativat asiaan liittyvää selvitystä viime kaudella ja sen tuloksia odotellaan nyt kuumeisesti. Tilapula on siellä ollut pitkään kova ja ratkaisuja tarvitaan. Olen myös kuullut, että samaa tilanpuutetta on myös muissa Porvoon kouluissa. Nämä voidaan varmasti kartoittaa ja ratkaista uuden ennustemallin avulla. Palaan tähän, kun saamme asiasta esittelyn / pääsen ennustemallin karttasovellusta kokeilemaan.
Jätin jokin aika sitten aloitteen kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman tekemiseksi Porvoossa (toki olen myöhemmin ymmärtänyt kirjoitusasuun liittyvän hölmöyteni, sillä kyse on päiväkoti ja koulu väkivallasta ja sillä nimellä asiasta tulisi puhua). Päiväkoti ja kouluväkivalta on vakava asia ja siihen on puututtava määrätietoisesti. Olen iloinen, että asia otetaan Porvoossa vakavasti. Porvoon koulujen ja varhaiskasvatuksen kiusaamis- ja turvallisuuskäytäntöjä selvitetään laajalla henkilöstökyselyllä ja kolmen koulun käytäntöjen auditoinnilla. Selvityksen tavoitteena on kiusaamisen ja turvallisuuskulttuurin tilannekuva porvoolaisista kouluista ja päiväkodeista, joka valmistuu helmikuussa 2022. Selvityksen tulosten pohjalta linjataan tulevia kehittämiskohteita ja miten resursseja kohdennetaan.
Mukavaa viikkoa kaikille! Haluan tässä myös kertoa, että vastaan saamiini yhteydenottoihin mahdollisimman pian, mutta älkää pahastuko jos minulla joskus kestää hieman (kotona on elokuussa päiväkodin aloittanut taapero, jonka nenä näyttää vuotavan joka viikko - tarkoittaen vauhdikkaita kotipäiviä minulle - ja tietenkin pois ruutujen ääreltä).