Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe 29.1.2020: Itäisen alueen sivistyskeskus

Värderade ordförande, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat

Olin alkuviikosta kirjoittanut puheen, jossa nostin esille lukuja ja muita argumentteja itäisen alueen sivistyskeskuksen puolesta. Päätin kuitenkin heittää kyseisen puheen roskakoriin ja nostaa esille uuden näkökulman.

Sivistysverkosta ja juuri itäisen alueen tilanteesta on olemassa todella paljon tietoa - tässä koko kasa tulostettuna. Osa teistä onkin tutustunut kaikkeen tähän materiaaliin ja muutamat teistä on osallistunut aktiivisesti sosiaalisessa mediassa käytyyn keskusteluun. Kiitos siitä!

Somekeskusteluissa olette voineet huomata, että olen kasannut kaiken olemassa olevan, tuoreen materiaalin tällaisiin karttoihin. Eli luvut on olemassa ja ne on kaikilla tiedossa. Niitä ei tässä tarvitse toistaa.

Viime syksyn ja nyt alkuvuoden aikana useampi porvoolainen on ollut minuun yhteydessä koulukysymyksiin liittyen - osa kiitollisena siitä, että puhun sivistyskeskuksen puolesta, osa hämmentyneitä siitä, että puhuin Sannaisiin sijoitettavan sivistyskeskuksen puolesta - mutta osa myös siitä, miksi itäisen alueen kouluihin - jotka ovat samaa kokoluokkaa kuin jonkin muun koulun aloittava 1. luokka - ollaan valmiita sijoittamaan miljoonia.

Esimerkiksi Gammelbackassa sijaitsevaan Peipon kouluun tulee ensi vuonna 65 uutta ykkösluokkalaista - Ilolan kouluun tulee neljä, ja koulussa on yhteensä 61 oppilasta. Tämä tuo asiaan perspektiiviä – ovatko kaikki kaupunkimme lapset yhdenvertaisessa asemassa?

Hyvät kollegat, se on hyvä kysymys - ja meidän päättäjien pitää siihen kyetä vastaamaan. Meillä on vastuu ottaa kaikki porvoolaiset huomioon - kylissä ja saaristossa, mutta myös keskustassa ja lähiöissä asuvat. He - porvoolaiset - ovat valtuuttaneet jokaisen meistä hoitamaan yhteisiä asioitamme ja päättämään siitä, miten meidän kaikkien yhteiset veroeurot käytetään.

Meiltä odotetaan vastuullisuutta ja järkeviä päätöksiä.

Siksi kysynkin teiltä, onko vastuullista jättää huomioimatta toimitilajohdon viesti, ettei nykyisessä Ilolan koulussa ja Sannäs skolanissa välttämättä ole yhtään rakennetta, joka kannattaa korjata?

Onko asiaan hyvin perehtynyttä päätöksentekoa, että jätetään huomioimatta tuoreimman selvityksen viesti siitä, että kaksi koulua tulee käyttökustannuksiltaan kalleimmaksi vaihtoehdoksi ja ettei kustannuksia kannata laskea korjausten osalta, koska rakennusten korjauskelpoisuutta ja tilojen käyttökelpoisuutta on vaikea arvioida ilman tarkempaa lisäselvitystä ja lisärakentamisen kannalta tonttien koko on haasteellinen tai pieni.

Ja entä lasten terveys - oletteko valmiita uhkapelaamaan lasten terveydellä?

Virheistä tulee oppia, ainakin minä yritän tehdä niin. Yksi virhe Porvoossa on ollut, että on korjattu, korjattu ja korjattu - ja silti ei tule hyvää. Eurot ovat menneet kankkulan kaivoon ja lapset sekä opettajat ovat voineet huonosti.

Ja nyt taas osa porukasta on menossa sille tielle - koska haluatte säästää, kuten Kokoomus on julkisuudessa tuonut ilmi - tai ette halua säästää, mutta haluatte tehdä tämän oudon laastariratkaisun, koska kumpikaan kylä ei ole sopiva sijaintipaikka, koska kuusi kilometriä on liian pitkä matka maalla, kuten Vihreät ovat tuoneet ilmi.

En saa ihan kiinni mitä tällä esityksellä: “molemmat koulut säilytetään ja kunnostetaan tarvittavilta osin ja hankitaan täydentävästi siirrettäviä lisäosia kouluille” oikeasti haetaan takaa. Onko se esitys, jossa lakkautushalut piilotetaan laastariratkaisun taakse, onko kyse siitä, että sivistyskeskuksiin ei uskota tässä kaupungissa vai onko kyse siitä, että ollaan valmiita laittamaan reilu kymmenen miljoonaa euroa kahteen pieneen kouluun, vain jotta saadaan ne pidettyä erillään?

Sivistyskeskuksista puhutaan aina niin kauniisti – kuten myös tänään on tehty, mutta ei sellaista silti kannateta kun äänestyksen aika tulee, eikä sellaista viime kaudella saatu eteläiselle alueelle viime kaudella, eikä muuten Tolkkisiinkaan.

Hyvät valtuutetut, te jotka kannatatte tuota kahden koulun korjaamista ja lisäosien hankkimista, onko niin, että te olette valmiita panostamaan noin viisi miljoonaa euroa Ilolan noin 60 oppilaan kouluun ja saman verran Sannaisten noin 90 oppilaan kouluun?

Vai onko niin, että sananne siitä, että säilytetään koulut ja korjataan on vain sanahelinää, ja kun se hetki tulee - ja me kaikki tiedämme, että se hetki tulee - että rahaa pitäisi hankkeeseen laittaa, silloin menee hanat kiinni? Ainakin sellaisen kuvan sain Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorosta äsken.

Hyvät valtuustokollegat

Eikö olisi kaikkien porvoolaisten kannalta oikeudenmukaista ja järkevää, että nyt ei enää tuhlata aikaa, rahaa ja lasten terveyttä asian vatvomiseen - vaan päätetään, että rakennetaan kaksikielinen sivistyskeskus siirrettävistä elementtirakenteista noin viidellä miljoonalla eurolla 160 oppilaan tarpeisiin itään, kuten kaupunginhallitus esittää? Kyseinen kustannus on havaittavissa tuoreimmasta selvityksestä, jossa kustannuksia on vertailtu. Sen sijaan Kokoomuksen esityksestä ei ole mitään kustannuslaskelmia – mikä on outoa puolueelta, joka haluaa tavallisesti kutsua itseään talouspuolueeksi. Mutta sitähän Kokoomus ei ole – paremminkin leikkauspuolue, kuten on paikallisella ja valtakunnallisella tasolla huomattu.

Valtuutettu Kittilälle vastauksena, tämä valtuusto on marraskuun kokouksessaan päättänyt varata 600 000 euroa tälle vuodelle ja 5 miljoonaa euroa investointisuunnitelmassa vuodelle 2021 itäisen alueen kouluille – eli juuri sen verran, kun rahaa tarvitaan sivistyskeskusta varten. Sen sijaan summa ei riitä kahden koulun kunnolliseen korjaamiseen – tai ei ainakaan siinä tapauksessa, jos tuoreinta kustannusvertailuselvitystä on uskominen.

Hyvät valtuutetut, idässä asuvat perheet ansaitsevat kestävän ja ennen kaikkea terveen kouluratkaisun, joka on toteutettu kaupungin kokonaistalouden kannalta järkevällä tavalla.

Sivistyskeskus, jossa kaksi pienempää koulua ovat yhdessä ja hyödyntävät samoja tiloja on kustannustehokas, mutta ennen kaikkea se on hyväksi lapsille, koska he oppivat tuntemaan toisiaan yli kielirajojen.

Naapurit voivat mennä yhdessä, äidinkielestä riippumatta, samaan kouluun. Se on elävää kaksikielisyyttä ja sitä meidän tulee edistää. Se on Porvoon vahvuus, jota tulee hyödyntää!

Tästä syystä en voi tukea esitystä kahdesta koulusta vaan äänestän sivistyskeskuksen puolesta.

Kiitos!