Siirry pääsisältöön

SDP:n Karlsson: Vanhusasiamies tarvitaan

Porvoolainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Anette Karlsson (sd.) vaatii, että Itä-Uudenmaan vanhusasiamiehen viran perustamiseen palataan viimeistään, kun valtakunnallinen sote-uudistus valmistuu. Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että sote-uudistus etenee Uudellamaalla viiden itsehallintoalueen pohjalta.

- Nyt näyttää vahvasti siltä, että Itä-Uudestamaasta tulee yksi näistä viidestä itsehallintoalueesta. Itsehallintoalueella tulee olemaan vastuu alueen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Tähän peilaten on järkevää, että päätös yhteisestä vanhusasiamiehestä tehdään uudessa Itä-Uudenmaan sote-maakunnassa, Karlsson kommentoi.

Porvoon demareiden valtuutettujen aloite asiasta käsiteltiin kaupunginhallituksessa maanantaina 13.1.2020. Aloitevastauksessa todetaan, ettei erillisen alueellisen vanhusasiamiehen tehtävän perustamista nähdä tällä hetkellä ajankohtaisena. Vanhusneuvoston lausunnossa todetaan, että asiaan tulisi palata sote-uudistuksen edetessä.

- Suomi ja Itä-Uusimaa ikääntyy. On tärkeää varmistaa, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa palvelut elääkseen arvokasta elämää. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa ikääntymisen myötä. Siksi on tärkeää, että alueelle saadaan vanhusasiamies puolustamaan ikääntyvän väestön hyvinvointia ja oikeuksia, Karlsson huomauttaa.