Siirry pääsisältöön

Sisäilmaongelmista miljoonien investointeihin

Porvoon kaupunginjohtaja julkaisi reilu viikko sitten talousarvioesityksensä. Luvassa on miljoonien investoinnit, lisää velkaa ja maltillinen veronkorotus. Sisäilmaongelmat ovat vaivanneet kaupungin kouluja ja päiväkoteja jo pitkään. Viimeisten viiden vuoden aikana 12 koulua ja päiväkotia on ollut väistötiloissa. Osa oppilaista joutuu viettämään koko alakouluaikansa parakeissa.

Korjauksia on tehty siellä sun täällä, mutta valitettavan usein ongelmat palaavat muutaman vuoden sisällä. Miljoonia on mennyt kankkulan kaivoon. Jos rakennus on sairastuttava, silloin joku on tehnyt virheen suunnittelussa, rakennusvaiheessa, ylläpidossa tai käytössä. Sormien osoittelu ei auta tässä vaiheessa, mutta tehdyistä virheistä on opittava.

Keväällä toimitilajohto ilmoitti, että Porvoo kehittää rakennusten korjaus- ja uudisrakentamisen valvontaan liittyviä menetelmiä. Jatkossa vaaditaan muun muassa, että julkisivu- ja kattotyöt tehdään kosteudelta suojaavan hupun alla. Nämä ovat askelia oikeaan suuntaan. Kaupunginjohtaja esittää, että kolmas työmaavalvoja palkataan. Tarvitsemme myös selkeän seurantajärjestelmän, jonka avulla varmistamme, että uudis- ja korjauskohteissa ei ilmene parin vuoden sisällä ongelmia. Virheisiin ei ole varaa.

Sisäilmaongelmien aiheuttajia on erittäin paljon. Home on niistä tunnetuin, mutta kosteus ei ole ainoa ongelma. Esimerkiksi pöly, puutteellinen ilmanvaihto ja sisäilman kuivuus vaikuttavat paljon. Kaupunkimme kiinteistöjen kunnossapidosta ei ole pidetty asianmukaista huolta. Keväällä ilmeni muun muassa että monen koulun ilmastointijärjestelmä oli jätetty huoltamatta. Tilannetta on sittemmin pyritty korjaamaan.

Porvoon massiiviseen sisäilmaongelmaan tartutaan nyt kovilla otteilla. Uusia päiväkoteja ja kouluja rakennetaan. Lisäksi koulujen peruskorjauksiin varataan yli 15 miljoonaa euroa. Marraskuussa hyväksyttävä talousarvio viitoittaa tietä, mutta lisäinvestointeja todennäköisesti tarvitaan, kun päätökset tulevaisuuden sivistysverkosta tehdään tulevana keväänä. Lasten unelmien Porvoo ei ole valmis - työ tavoitteen saavuttamiseksi jatkuu.

Anette Karlsson


Kolumni on julkaistu 28.10.2017 Uusimaassa.