Siirry pääsisältöön

Ikäpolvet yhdessä

Ikääntyminen, eli pidentynyt elinikä, on hyvinvointiyhteiskunnan suurimpia saavutuksia. Elämme nyt neljän sukupolven Suomessa. Muistan yhä joulun vuosien takaa, jolloin isomummoni oli vielä keskuudessamme. En silloin ymmärtänyt, miksi mummolleni oli niin tärkeää saada meistä neljästä suvun naisesta yhteiskuva. Nyt ymmärrän. Kokemukset isomummin välittävästä sylistä ja jännittävistä tarinoista ovat kullan arvoisia. Yhteiset hetkemme muovasivat minusta sen ihmisen joka olen tänään.

Olimme onnekkaita, sillä isomummoni sai asua omassa kodissa loppuun saakka. Hän pystyi liikkumaan pihapiirissä ja naapurissa asuva mummoni toimi hänen omaishoitajana. Monilla suomalaisilla on samanlaisia kokemuksia kuin meillä. Tämä kertoo vahvasta sukupolvien ketjusta, jossa huolehditaan omasta ja muiden hyvinvoinnista. On tärkeää, että meillä jokaisella olisi luottamus siihen, että silloinkin, kun olemme itse sairaita, heikkoja tai hauraita, joku huolehtii meistä. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaisia rinnallakulkijoina. Siksi hyvinvointiyhteiskunnassa jokaisella on vastuu yhteiskunnan rakennustyöstä omien kykyjensä mukaan, mutta vastoinkäymisten kohdatessa kaikilla on oikeus saada apua.

Porvoossa on tänään yli 4000 enemmän yli 65-vuotiasta kuin viisitoista vuotta sitten. Ikäihmiset tulee huomioida laaja-alaisesti Porvoon kaupungin strategiaa valmisteltaessa. Ikäihmisille tulee olla tarjolla erilaista maksutonta ja edullista harrastustoimintaa. Esteettömyyttä on kehitettävä, sillä korkeat kynnykset, liukkaat kadut ja pitkät portaat ovat haastavia ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa kaatumisonnettomuuksia. Lisäksi katujen kunnossapidosta ja valaistuksesta on pidettävä huolta. Porvoon tulee olla unelmien kotikaupunki myös ikäihmisille.


Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 1.-8.10. teemalla ”Ikäpolvet yhdessä”.

Anette Karlsson