Siirry pääsisältöön

Pelastetaan Porvoon sairaala

Porvoon kaupungissa suunnitellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhtiöittämistä, eli palveluiden siirtämistä yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Huolestuttavaan selvitykseen on käytetty satoja tuhansia euroja ja lähiaikoina valtuusto päättää jatkotoimenpiteistä. Kaupungin johtavat virkamiehet pitävät parhaana vaihtoehtona mallia, jossa yksityinen toimija olisi enemmistönä muodostettavassa yhteisyrityksessä. Kuten Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén, myös me olemme huolissamme kaupungin sote-palveluiden yksityistämissuunnitelmista.
Sipilän hallitus valmistelee sote-uudistusta, jonka myötä ihmisten terveydellä voidaan tehdä bisnestä ja julkiset palvelut pakkoyhtiöitetään. Hallituksen sote-uudistuksiin liittyvä lainsäädäntö on kuitenkin vielä keskeneräinen, eikä uudistusten käytännön toimenpanostakaan ole kuin karkeita arvioita. Samaan aikaan Porvoon kaupunki, Jukka-Pekka Ujulan ja Pia Nurmen johdolla, vie kiireellä verovaroin rahoitetut julkiset palvelut terveysbisneksen tielle. Tämä tulee nostamaan asiakasmaksuja entisestään ja mitä pahinta, se vaarantaa Porvoo sairaalan tulevaisuuden.
HUS:n mukaan Porvoon sairaala ei pystyisi kaupungin yhtiöittämisvimman jälkeen enää toimimaan päivystyssairaalana Itä-Uudenmaan asukkaille. Päivystys palvelee tällä hetkellä noin 15 000 asukasta vuodessa. Alueen kaikkien asukkaiden terveys, ja jopa henki, on vaarassa, jos sairaala menetetään. Mitään peruuttamatonta ei ole vielä tehty – nyt on oikea hetki vaikuttaa.
Tule mukaan taistelemaan elintärkeän sairaalamme puolesta lauantaina 11.2. klo 15.00 Porvoon torilla järjestettävään mielenilmaukseen.
Anette Karlsson, sosionomi (AMK)
Millariikka Rytkönen, kätilö-sh (YAMK)