Siirry pääsisältöön

Itä-Uusimaa voi olla edelläkävijä matkailussa

Pohjoismaiden neuvoston Kasvu ja kehitys Pohjolassa -valiokunta vieraili kesäkuun lopussa Färsaarilla. Pääsimme tutustumaan paikalliseen elinkeinoelämään, erityisesti turismiin ja kalastukseen. Alat ovat Färsaarten suurimmat työllistäjät ja alueen työllisyysaste onkin 82 prosenttia. Suomen hallitus on asettanut tälle vaalikaudelle 72 prosentin työllisyystavoitteen. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sekä valtiolta että kunnilta määrätietoisia työllisyyttä lisääviä toimia ja tulevaisuuden trendejä tunnistavia innovatiivisia ratkaisuja.
Me itäuusmaalaiset voisimme ottaa mallia Färsaarten panostuksesta kansainväliseen matkailuun. Esimerkiksi Porvoolla ja Loviisalla on paljon yhteistä eksoottisen turistikohteen, Färsaarten kanssa. Molemmissa on kaunis luonto, merimaisema, saaristo, vanhaa kaupunkia ja pieniä puoteja, joissa myydään käsitöitä ja ekologisia tuotteita. Itä-Uudenmaan kunnilla on erinomaiset mahdollisuudet edistää alueen työllisyyttä panostamalla turismiin nykyistä enemmän.
Vuonna 2012 Färsaarilla oli miltei yhtä vähän turisteja kun etelänavalla. He ymmärsivät, että turismi on kasvava ala ja siihen panostaminen on järkevää. He tekivät videoita ja kampanjoita. Tavoitteena oli lisätä alueen tunnettuutta. Vuoteen 2015 mennessä alueella oli vieraillut yli 200 kansainvälistä toimittajaa ja PR arvo oli noussut 13 miljoonasta tanskan kruunusta (2013) 176 miljoonaan tanskan kruunuun. Turistien määrä on lisääntynyt vuosittain vuodesta 2012 lähtien ja nyt ala on alueen toiseksi suurin työllistäjä.
Vaikka Itä-Uudenmaan maisema on meille arkea, on se monelle kansainväliselle matkaajalle eksoottinen turistikohde. Aasialaisten matkanjärjestäjien mukaan Porvoo on Euroopan 30:si kaunein kaupunki. Lisäksi Suomi toimii maantieteellisesti porttina sekä Aasiaan että Pohjois-Eurooppaan. Porvoolla ja Loviisalla on siis kaikki edellytykset onnistua turistimäärien lisäämisessä, tarvitaan vain määrätietoisia toimia – ja työ on aloitettava nyt.
Turismin kehittämisessä voimme oppia paljon Färsaarilta. Tarvitsemme uudistetun matkailumarkkinoinnin strategian sekä tunteita herättäviä videoita ja kampanjoita – myös kansainvälisille turisteille suunnattuja. Näytetään maailmalle vilaus kaikista elämyksistä, joita alueemme voi heille tarjota. Tutkimusten mukaan elämysmatkailu, ruokamatkailu ja luontomatkailu ovat kasvavia trendejä. Matkailu on tulevaisuuden kasvuala, jonka piirissä olevat työpaikat säilyvät alueella. Itä-Uusimaa voi olla matkailualan edelläkävijä Suomessa, kuten Färsaaret ovat Pohjolassa.
Anette Karlsson, poliittinen asiantuntija
Sosialidemokraatit Pohjoismaiden neuvostossa

Tutustu Färsaarten matkailukehitykseen tästä.