Siirry pääsisältöön

Turismilla kasvua ja työtä

Pohjoismaiden neuvosto kokoontui tammikuun lopulla Helsingissä. Kokouksen yhtenä aiheena oli turismin edistäminen Pohjoismaissa. Porvoo oli aasialaisille matkanjärjestäjille tehdyssä kyselyssä (UM 30.1.) Euroopan kauneimpien kaupunkien joukossa. World Tourism Organization (UNWTO) mukaan turismi on nopeasti kasvava ala. Suomessa ala on kasvanut 30 prosenttia viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Alalle on ennustettu syntyvän lähivuosina kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.
Suomella ja muilla Pohjoismailla on hyvät mahdollisuudet edistää turismia markkinoimalla aluetta turvallisena ja monipuolisena matkailukohteena. Tutkimusten mukaan Eurooppaan saapuu tulevaisuudessa yhä enemmän aasialaisia turisteja. Suomi on näin sijaintinsa ja hyvien lentoyhteyksien johdosta erinomaisessa asemassa.
Pohjoismaat tekevät nyt omaa markkinointia turismin edistämiseksi. Lisäksi Lapissa tehdään yhteistyötä maarajojen yli. On hyvä, että yhteistyötä tehdään Pohjoisessa, mutta Lappi ei ole ainoa vetovoimainen turistikohde Suomessa. Esimerkiksi Porvoo ja Loviisa ovat kauniita kaupunkeja, joissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Ihmiset haluavat elämyksiä, heille on yhdentekevää onko matkustuskohde Ruotsin Malmö tai Suomen Porvoo, kunhan he saavat monipuolisen pohjoismaisen elämyksen.
Pohjolaa ei valitettavasti ole kyetty markkinoimaan maailmanlaajuisesti tunnettuna turistikohteena. Oikeanlaisella markkinoinnilla Pohjola voisi olla vetovoimainen turistikohde siinä missä Karibiakin. Pohjoismainen elämys voisi sisältää Norjan fjordit, Rovaniemen porot ja Porvoon vanhan kaupungin sekä Loviisan Svartholman.
Pohjoismaiden neuvostossa on osoitettu halua edistää alueen turismia. Kunnat ja Suomen eduskunta on saatava mukaan tähän työhön. Turismiin panostaminen kasvattaisi Itä-Uudenmaan elinvoimaisuutta merkittävästi. Yksi tärkeä hanke asian edistämiseksi on itäinen rantarata. Junayhteys Helsinki-Vantaa -lentokentältä Porvoon ja Loviisan kautta Pietariin lisäisi turistien mahdollisuuksia vierailla alueella.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 5.2.2016 Loviisan Sanomissa.