Siirry pääsisältöön

Raiskaaja kuuluu vankilaan

Vuosittain poliisille ilmoitetaan noin tuhat raiskausta. Tuomioon näistä johtaa noin sata. Tuomioista alle puolet on ehdottomia vankeusrangaistuksia.
Useat asiantuntijat, heidän joukossaan Itä-Suomen yliopiston professori Matti Tolvanen ja Lapin yliopiston emeritaprofessori Terttu Utriainen ovat esittäneet, että raiskauksista pitäisi tuomita säännöllisesti ehdotonta vankeutta. Olemme professoreiden kanssa samaa mieltä. Keskimäärin raiskauksista on tuomittu 1,5-2 vuotta vankeutta, joka siis useimmiten ehdonalaisena. Tämä ei vastaa rikoksen vakavuutta.
Oikeusministeri Jari Lindström kommentoi asiaa Kouvolan Sanomissa 8. helmikuuta. Hänen kantansa oli, että vankeustuomioita tulee välttää, koska vankeusvuoden hinta on noin 70 000 euroa. Lisäksi ministeri toteaa, että vankeusrangaistuksen käyttöön liittyy tuomitun kannalta monenlaisia haittavaikutuksia.
Ministerin lausunto on mielestämme käsittämätön. Vankilavuosi maksaa kyllä yhteiskunnalle, mutta se ei saa olla syy jättää rikollisia tuomitsematta vankilaan. Kovemmat tuomiot eivät välttämättä toimi ennaltaehkäisevästi, mutta oikeusvaltiossa tuomioiden tulee olla rikoksen vakavuuteen nähden riittävällä tasolla.
Ihmettelemme myös ministerin huolta rikoksentekijöiden vankilassa kohtaamista haittavaikutuksista, kun uhrin kokemukset eivät tunnu painavan vaakakupissa juurikaan. Raiskaus on vakava rikos, joka jättää uhriinsa elinikäiset traumat. Siihen nähden ehdonalainen vankeusrangaistus on riittämätön.
Anette Karlsson ja Antti Koskela