Siirry pääsisältöön

Jenkkisotilaat tulevat Suomeen

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) eivät ymmärrä (19.2.) miksi monet kummastelevat sitä, että Suomeen tulee ensimmäistä kertaa komppanian verran amerikkalaista jalkaväkeä. Lisäksi Suomeen on tulossa amerikkalaisia hävittäjäkoneita ja merivoimien aluksia. Ihmettelen, kuinka ministerit eivät näe minkälaista ulkopoliittista signaalia harjoitukset amerikkalaisten kanssa, Suomen maaperällä, voivat antaa.
Ministeri Soini vakuutteli Ylen aamutelevisiossa (19.2.), ettei kyseessä ole askel kohti Nato-jäsenyyttä ja ettei amerikkalaisten kanssa tehtävä harjoitustoiminta anna Venäjälle mitään muuta viestiä, kun että Suomi huolehtii omasta maanpuolustuksestaan. Monet suomalaiset ulkopolitiikan asiantuntijat ymmärtävät asian ulkopoliittiset vaikutukset jännittyneinä maailmanpoliittisina aikoina. Ministerien vähättelevä asenne herättää kysymyksen: onko harjoitustoiminnan valmistelu ja ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty riittävällä objektiivisuudella?
Suomella on ollut hyvät ja rauhanomaiset välit naapurimaihin useiden vuosikymmenten ajan. Tällä hallituskaudella Suomen ulkopoliittinen linja on muuttunut huolestuttavaan suuntaan. Mitä maan hallitus toiminnallaan hakee takaa? Kyse ei voi olla pelkästään huonosta tiedottamisesta eduskunnan suuntaan. Nyt on laajan ulkopoliittisen keskustelun paikka.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 23.2.2016 Uusimaassa.