Siirry pääsisältöön

Kolumni: Kulttuuri hyvinvointipalveluna

Kunnat ovat suuren muutoksen edessä. Tammikuussa valitaan maamme ensimmäiset aluevaltuustot ja vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyy hyvinvointialueelle. Eli puolet kunnan palveluista. Siirto ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kunta enää panostaisi asukkaiden hyvinvointiin. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on jatkossa kunnan tehtävä. Uskon, että kulttuuri ja liikunta saavat muutoksen myötä isomman roolin hyvinvoinnin edistämistyössä.

Hyvinvoinnin edistäminen on ennalta ehkäisevää työtä. Säännöllinen huolto on edullisempaa kuin rikkinäisen korjaaminen. Mietitään esimerkiksi autoa. Se katsastetaan säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. On usein edullisempaa vaihtaa vanhat osat ehjiin ennen kuin ne hajoavat ja mahdollisesti rikkovat jotain muuta samalla. Myös ihmisistä on hyvä pitää huolta, ettemme mene rikki.

Kulttuuriosallistumisella on yhteys hyvään koettuun terveyteen ja elämänlaatuun. Virikkeellinen ja innostava vapaa-ajantoiminta, kuten lukeminen, maalaaminen ja kulttuuritapahtumiin osallistuminen voi suojata dementialta. Taide- ja kulttuuriosallistuminen on tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen varhaisen kuoleman riskiin ja pidempään eliniän odotteeseen. Liikunnan ja terveellisten elämäntapojen ohella kulttuuri on ennalta ehkäisevää työtä parhaimmillaan. Kulttuurin tuleekin olla kaikkien saavutettavissa tuloista ja sosioekonomisesta taustasta riippumatta.

Porvoon LiiKu-passin avulla sosiaalitoimen ja nuorisotoimen asiakkaat (pitkäaikaistyöttömät, lapsiperheet ja nuoret) pääsevät maksutta tai erittäin edullisesti muun muassa valikoituihin kulttuuritapahtumiin Taidetehtaalla ja Kulttuuritalo Grandissa sekä mukaan harrastajateatteritoimintaan, taidepiiriin tai kuoroon. Passeja jaetaan tapauskohtaisesti ja se on voimassa vuoden. Rahoitus tulee nyt kaupungin sote-budjetista. Hyvinvointialueuudistuksessa on varmistettava, että LiiKu-passi toiminta jatkuu myös vuoden 2023 jälkeen.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 21.12.2021 Uusimaassa.