Siirry pääsisältöön

Itä-Uudellemaalle muistikylä

Ystäväpariskunta vietti jokin aika sitten kultahäitä, eli sitä, että ovat olleet naimisissa 50 vuotta. Teimme mieheni kanssa ajatusmatkan tulevaan - miltä elämämme näyttää 80-vuotiaina. Toivoimme, että voisimme olla yhtä aktiivisia ja onnellisia kuin ystäväpariskunta. Haaveemme ei ole mahdoton, sillä yhteiskuntamme sosiaali- ja terveyspalvelut paranevat jatkuvasti. Tämän myötä elinikämme on pidentynyt. Yhä useampi suomalainen elää pidempään ja usein vielä omassa kodissaan. Valitettavasti jokainen ei ole niin onnekas. Sairaudet ja korkea ikä tuo mukanaan toimintakyvyn heikkenemistä ja joskus myös muistisairauden.

Muistisairaudet lisääntyvät koko ajan ja vuosittain meillä sairastuu noin 14 500 henkilöä muistisairauteen. Suomessa on lähes 200 000 muistisairasta ja jos jokaisella ajatellaan olevan kolme läheistä ihmistä, niin muistisairaudet koskettavat läheisesti jo lähes miljoonaa suomalaista. Vanhuspalvelujärjestelmän ensisijainen tukimuoto on kotihoito. Muistisairauden edetessä tarvitaan kuitenkin ympärivuorokautista hoitoa. Noin kolmella neljästä ympärivuorokautisen hoidon asiakkaasta on muistisairaus. 

Sanna Marinin hallitusohjelmassa kirjataan, että muistisairauksien ennaltaehkäisy on nostettava muiden kansansairauksien rinnalle. Muistiystävällisessä Suomessa muistisairaat ihmiset ja heidän läheisensä voivat elää arvokasta elämää, eikä heitä jätetä ilman tukea. Muistikylä on tulevaisuuden hoitomuoto, joka on rantautunut myös Suomeen. Tampereelta löytyy muistisairaiden kylä Käräjätörmältä ja Helsingissä muistikylän rakennustyöt alkavat tänä vuonna. Sosiaali- ja terveysuudistuksen myötä Itä-Uudellemaalle perustetaan uusi hyvinvointialue. Siksi olisi järkevää rakentaa muistikylä yhteistyössä alueen kuntien kanssa. Meidän tulee elää ajassa ja se tarkoittaa inhimillisten hoito- ja asumismuotojen tarjoamista niitä tarvitseville.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 24.3.2021 Itäväylässä.