Siirry pääsisältöön

Lukutaito on edellytys ihmisten tasavertaisuudelle

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana lasten oppimistulokset ovat heikentyneet Suomessa. Olemme yhä maailman huipulla, mutta se ei riitä, jos nuortemme kielitaito heikkenee merkittävästi ja rajoittuu isolla osalla älypuhelimellä lähetettäviin hymiöihin. Peruskoulun päättävistä nuorista lähes 6 000 ymmärtää ja omaksuu tekstiä niin heikosti, etteivät he selviydy arkisista tilanteista. Heikkojen lukijoiden osuus on kasvanut sekä tyttöjen että poikien joukossa, mutta etenkin pojilla.Tämä on erittäin huolestuttavaa ja siksi meidän on ryhdyttävä monipuolisiin toimiin lasten ja nuorten lukutaidon vahvistamiseksi.

Viimeisimmässä Pisa-tutkimuksessa peräti 38 prosenttia suomalaisnuorista kertoi, ettei lue vapaa-ajallaan mitään huvikseen. Lapset ja nuoret on saatava taas kiinnostumaan kirjoista ja lukemisesta. Ensisijainen vastuu lapsen lukemaan kannustamisessa on vanhemmilla, mutta vastuuta lasten lukemaan oppimisesta ei voida jättää perheiden hoidettavaksi. Vastuu on yhteinen. Koulun ja koko yhteiskunnan on kyettävä tarjoamaan lapsille ja nuorille riittävästi tukea ja kannustusta, jotta jokainen nuori saa riittävän lukutaidon pärjätäkseen elämässä eteenpäin.

Earth Hour on monelle tuttu, mutta toivon, että teille kaikille tulee tutuksi myös ensimmäistä kertaa järjestettävä Read Hour-kampanja, joka huipentuu juuri tänään YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä. Suomessa kampanja on Lasten ja nuorten säätiön sekä media- ja markkinointiviestintäalan yritysten yhteistyöprojekti. Ota pieniä askelia kohti kirjojen maailmaan sukeltamista. Lue ensin vähän tai lyhyempi kirja, anna itsellesi aikaa ja opettele keskittymään - älypuhelimen maailmasta kirjan pariin siirtyminen on monelle vaikeaa, siksi sitä pitää harjoitella, vaikka se oudolta tuntuukin. Lue lapselle, lue lapsen kanssa ja anna lapsen lukea sinulle. Kokeile uusia tapoja lukea, kuten kirjaston erinomaisten e-kirjojen lainaamista tai tee lapsen kanssa huviretki kirjaston värikkääseen maailmaan. Pyydä isovanhempia lukemaan lapselle, sillä lapselle on tärkeää kuulla eri ikäisten ihmisten puhetta. Pieni lapsi erottaa kielen sävyt ja tunnistaa, että isovanhempi puhuu eri tavalla kuin vanhempi. Omalla kohdallani rauhalliset lukuhetket poikani Oliverin kanssa ovat olleet kullanarvoisia. Luetaan yksin ja yhdessä

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 8.9.2020 Uusimaassa.