Siirry pääsisältöön

Terveiset kaupunginhallituksen kokouksesta 30.3.2020

Terveiset eilisestä kaupunginhallituksen kokouksesta. Seitsemän viikkoa sitten poikamme syntyi ennenaikaisesti, ja jouduimme olemaan muutaman viikon sairaalassa. Nyt olemme kotona ja on taas ollut voimia ja aikaa kirjoitella terveisiä. Kaupunginhallituksen kokoukset on toteutettu etäkokouksina, mikä on ollut mielenkiintoista - ja toiminut yllättävän hyvin. Mutta kyllä meillä kaikilla taitaa tässä pikkuhiljaa olemaan kaipuu aitoihin ihmiskohtaamisiin - eikä pelkkiin verkkokohtaamisiin. Nyt on kuitenkin vain odotettava.

Eilen kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan tilinpäätöksen 2019. Löytyy täältä: https://www.porvoo.fi/porvoon-tulos-2019-vain-lievasti-ylijaamainen-yhteisovero-kasvoi-59-prosenttia Viime vuoden tulos oli lievästi ylijäämäinen, mikä on positiivinen uutinen, vaikka ylijäämä olikin pienempi kuin edellisvuotena. Juhlaan ei kuitenkaan ole aihetta, sillä ylijäämä perustui ennätyksellisen korkeisiin yhteisöverotuloihin, joka kasvoi 59 prosenttia. Talon perusta pitää olla kunnossa, jotta talo pysyy pystyssä - sama koskee kunnan taloutta, näin ollen perusta ei voi nojautua yhteisöverotuloihin, joissa saattaa ilmetä suuria muutoksia (kuten nyt on odotettavissa esim. Koronakriisin ja Nesteen tulevan seisokin takia).

Kaupunginhallitus joutui jo viime vuoden puolella keskustelemaan siitä, miten kaupunkimme talous saadaan pidettyä tasapainossa. Tämä siinä yhteydessä, kun saimme tiedon, että käyttötalousmenot ylittyvät sotessa ja sivistysksessä. Paniikkiin ei ollut aihetta, mutta tarve tilanteen tarkemmalle tarkastelulle ja ratkaisujen löytämiselle oli jo silloin. Keväällä epidemia rantautui Suomeen ja näkymätön uhka on nyt rantautumassa myös Porvooseen. Epidemian talousvaikutukset tulevat olemaan merkittävät, Suomelle ja Porvoolle. Poikkeuksellinen tilanne lisäsi painetta löytää keinoja tasapainottaa kaupungin taloutta.

Jokaisessa kaupunginhallituksen (etä)kokouksessa, maaliskuun alusta lähtien, on käsitelty Korona-tilannetta ja poikkeusolojen johtoryhmän päätöksistä. Aluksi haluan kiittää ja kehua meidän virkamiesjohtoa ja työntekijöitä siitä, että taustapeiliin katsoessa näkyy, että Porvoo oli kriisissä miltei koko ajan ollut askeleen edessä. Tämä näkyy myös tartuntojen määrässä, jotka valitettavasti tulevat vielä lisääntymään (ainakin) seuraavien viikkojen aikana. Kaupungin sisäinen ja ulkoinen viestintä on kehittynyt kriisin aikana, mutta vielä on parantamisen varaa. Tämä tilanne on meille kaikille uusi. Uskon kuitenkin, että olemme oppineet paljon ja osaamme toimia jatkossa vielä paremmin.

Kaupunginhallitus on keskustellut muun muassa henkilöstön ohjeistamisesta, suojavaatetuksen riittävyydestä ja oikeanlaisesta käytöstä, potilaiden ja asiakkaiden turvallisuudesta ja hoitohenkilöstön riittävyydestä. Olemme myös keskustelleet etäopetuksen tuomista haasteista, koululaisten oppimisen turvaamisesta, kouluruokailun mahdollistamisesta poikkeusoloissa, opettajien jaksamisesta, vanhempien kohtaamista huolista ja kirjastojen mahdollisuudesta tarjota ihmisille takeaway-kirjastokasseja. Lisäksi paikallisten yrittäjien tukemisesta, kaupungin kiinteistöjen vuokran perintään liittyvistä ehdotuksista sekä keskustan parkkipaikkojen maksullisuudesta on keskusteltu. Myös seurojen ja muun harrastustoiminnan tukemisesta sekä nuorisotoimen toiminnasta (etsivä nuorisotyö, syrjäytyneet nuoret jne.) ja lastensuojeluasiakkaiden tilanteesta on keskusteltu.

Muutama huomio näistä keskusteluista (joista osaa onkin käsitelty eri keskusteluketjuissa täällä somessa, mutta tässä vielä kootusti).

Porvoossa ohjeistukset perustuvat virallisiin ohjeisiin, eli meillä ei ole mitään omia käytäntöjä. Työpaikoille on tulostettu kansiot, joissa on viimeisimmät ohjeistukset, jotta ne ovat koko ajan henkilöstön saatavilla. Ammattilaisilla on tämän lisäksi vahva osaaminen ja tietotaito siitä, miten tulee toimia (yleisesti heidän tulee työssään huomioida hygienia-asiat, tartuntariskit jne.). Kysyin myös sitä, miten henkilöstöä on ohjeistettu toimimaan vapaa-aikanaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Luottamus henkilöstön ammattitaitoon on suuri ja heitä koskevat samat ohjeistukset kun meitä muitakin.

Porvoo on aloittanut soittokierrokset yli 80-vuotiaille asukkaille. Tavoitteena on selvittää, millaista apua ja tukea he tarvitsevat - ja yleisesti ottaa kontakti, selvittää miten he voivat. Tämä oli hieno juttu ja olin erittäin iloinen kun kuulin asiasta. Moni luki Uusimaan jutun ikäihmisestä, joka jäi ilman apua - saamamme tiedon mukaan tilanne ei ollut täysin sellainen, kun lehtijuttu antoi ymmärtää. Nyt myös soittokierroksilla parannetaan tilannetta siitä, mitä se oli ennen lehtijuttua.

Kouluruokailusta on puhuttu täällä somessa paljon, ja kuten kollegani (ainakin Tuuli Hirvilammi ja Elin Blomqvist-Valtonen) ovat kirjoittaneet, asiaa selvitetään. Ensisijaisesti olen sitä mieltä, että rahallinen tuki ei ole paras mahdollinen, sillä se ei välttämättä auta niitä lapsia, joiden kohdalla avun tarve on kaikkein suurin (mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, vanhemmat eivät ole kotona jne.). Tänään oli Uusimaassa tärkeä juttu huono-osaisista perheistä ja tämän poikkeustilanteen heille tuomista haasteista. Epidemian jälkeen meillä on valtava työ varmistaa, ettei yksikään lapsi tai nuori tipu yhteiskunnan ja yhteiskunnan tukiverkoston ulkopuolelle.

Takeaway-kirjastokassi-idea on mielenkiintoinen, ja se on käytössä Kaarinassa. Saimme tiedon, että asiaa oli pohdittu Porvoossa, mutta se olisi liian haasteellinen toteuttaa hygienianäkökulmasta - esimerkiksi kassien ja kirjojen desinfiointi nousi haasteeksi. Ymmärrän tämän, mutta onhan se harmi - kirjasto on ainakin itselleni tärkeä paikka ja lainaan paljon kirjoja. Nyt varauksia odottaa hyllyssä, ja toivon pääseväni hakemaan ne ennen kesää (että epidemia olisi pahimmilta osilta ohi silloin).

Kaupungin perimiin vuokriin liittyvässä keskustelussa pohdimme sitä, että yritykset ovat erilaisia ja epidemia kohtelee toimijoita eri tavalla. Toisten toiminta jatkuu tai jopa lisääntyy, kun taas toisten toiminta loppui kun seinään. Pohdimme myös yritysten (ja myös asukkaiden, jos samassa rakennuksessa myös asuntoja) tasavertaista kohtelua - osa vuokraa yksityiseltä, osa kaupungilta - tai yritys VS asukas. Samalla keskusteluun nousi kilpailuneutraliteettikysymys ja kaupungin yrityksille maksamiin tukiin liittyvät lakisääteiset kysymykset (esimerkiksi EU-säädös, ettei saa antaa kilpailua vääristävää tukea). Tässä yhteydessä on myös hyvä miettiä kokonaiskuvaa ja kaupungin taloudellista tilannetta. Siksi mielestäni nyt tehty esitys maksuajan pidennyksestä ja joustojen tarjoamisesta on oikeudenmukainen ratkaisu. Tässä lisää aiheesta: https://www.porvoo.fi/kaupunki-tukee-yritystoimintaa-monimuotoisesti-ja-myontaa-yrityksille-tarvittaessa-maksulykkaysta-vuokrien-maksuun

Keskustan parkkimaksuihin liittyen pohdittiin sitä, onko tarkoituksenmukaista viestiä kaupunkilaisille, että nyt tulisi kaikkien suunnata keskustaan. Tavoitteemme on kuitenkin, tässä valitettavassa tilanteessa, että ihmiset pysyvät omissa kodeissaan. Tästä kaupunginhallituksen puheenjohtaja, puoluetoverini Jalonen kirjoitti jossain somekeskustelussa. Sitten on toinen asia, millaisia keinoja otamme käyttöön kriisin jälkeen - silloin parkkimaksujen poistaminen (kuten joulunaikaan esimerkiksi) voisi olla paikallaan. Lisäksi suosittelen tutustumaan Posintran ja Porvoon tarjoamaan tukeen yrittäjille, jonka muistaakseni kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nylander jakoi johonkin some-ryhmään jo aiemmin: https://www.posintra.fi/yrityspalveluseteli-avuksi-koronan-aiheuttamiin-liiketoiminnan-hairioihin/

Viimeisimpänä keskustelimme kaupungin henkilöstöstä, yt-neuvottelujen aloittamisesta ja työsopimuslain 2 luvun 12 §:sta. Päätös yt-neuvottelujen aloittamisesta oli yksimielinen, mutta uskon, ettei yksikään kaupunginhallituksen jäsen (työnantajan asema) tehnyt päätöstä kevein mielin. Toiveena on, että saisimme jo lähipäivinä, viimeistään ensi viikolla, tietoja valtion suuntaamista pelastuspaketeista kunnille. Porvoon neuvottelut henkilöstön kanssa ovat käynnissä, mutta mitään PÄÄTÖKSIÄ esimerkiksi LOMAUTTAMISISTA ei ole tehty. Kaupunginhallitus tekee ratkaisut, kun saamme kuulla neuvottelutuloksen. Nyt odotamme, millaisia ratkaisuja löydetään yhdessä.

On ymmärrettävää, että tämä tilanne tuntuu pahalta - niin se tuntuu minustakin. Lähipiirissäni on ihmisiä, joiden kuukausiansiot tippuvat alle 1000 euroon, jos lomautus tulee ajankohtaiseksi. Sellaista emme toivo kenellekään. Ratkaisuja on kuitenkin löydettävä ja yhdessä keskustelemalla se on mahdollista. Palkanmaksun päättyminen on myös todella harmillista ja olemme saaneet tiedon, että virkamiehet selvittävät viikoittain olisiko korvaavia työtehtäviä tarjota - kenenkään tahtotila ei ole, että ihmiset jäävät ilman töitä ja palkkaa. Tahtotila on kaikilla, että yhteiskunta palaisi normaaliin mahdollisimman pian.

Porvoo ei ole yksin taloushaasteiden edessä, vaan naapurikunnissa on jouduttu samalle tielle, jo ennen epidemiaa ja nyt tiedämme, että epidemian vaikutukset tulevat olemaan mittavat. Ensisijainen tavoite on varautua epidemia-aikana pahimpaan ja onnistua niin hyvin kuin mahdollista, jotta mahdollisimman vähän ihmishenkiä menetettäisiin. Toinen, tärkeä tavoite on löytää ratkaisuja, joiden avulla me selviämme epidemian jälkeisessä ajassa.

Kaupungin Koronatietoja löytyy täältä: https://www.porvoo.fi/porvoo-supistaa-palveluita-koronaviruksen-vuoksi

Tällä hetkellä korona-epidemia vie suurimman osan palstatilasta - sekä uutisissa että kokouksissa. Eilen kuitenkin päätettiin muistakin asioista, esimerkiksi allekirjoittaneen valmistelemasta valtuustoaloitteesta omaishoitajien vapaapäiviin liittyvistä maksuista. Aloitevastauksessa todettiin, että asiaan palataan vuoden 2021 talousarvion yhteydessä. Vastauksesta ilmeni myös, että asiakasmaksuihin liittyvät käytännöt ovat hieman erilaisia, riippuen palveluntarjoajasta. Olisi varmasti paikallaan löytää yhtenäinen malli maksujen suhteen. Kaupungin saama hyöty asiakasmaksuista oli pieni, 11 000 euroa vuodessa. Pienituloiselle ihmiselle maksuista luopuminen olisi iso apu. Mielestäni tähän tulee ehdottomasti palata talousarvion yhteydessä, sillä omaishoitajien tekemä arvokas työpanos on kaupungille taloudellisesti merkittävä, mutta myös omaiselle ja perheelle inhimillinen ja hyvä ratkaisu. Aloite löytyy täältä: http://www.anettekarlsson.fi/2019/05/valtuustoaloite-omaishoitajien.html

Ja vastaus löytyy täältä: http://porvoo01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202011319-6

Suomalaiset ovat sisukasta kansaa, me olemme selvinneet monesta ja me selviämme tästä näkymättömästä uhkasta. Jaetaan hyvää mieltä kanssaihmisille, laitetaan pehmonalleja ikkunoihin, joita ulkoilijat voivat ihastella ja tuntea, että olemme samassa veneessä - yhdessä näkymätöntä vihollista vastaan.

Anette Karlsson