Siirry pääsisältöön

Terveys kuuluu myös vähävaraisille

Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisten (ennen Perussuomalaisten) hallitus päätti kautensa alussa, että lääkekorvauksen omavastuuosuutta suurennetaan ja että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja voidaan korottaa jopa 30 prosentilla. Porvoossa ja Loviisassa SDP:n edustajat esittivät, ettei maksuja koroteta niin huimasti. Valitettavasti kokoomuksen, keskustan ja RKP:n edustajat olivat toista mieltä ja asiakasmaksut nostettiin heti vuoden 2016 alusta tappiin.

Nyt maan hallitus on taas kerran nostamassa maksuja ja heikentämässä pienituloisten mahdollisuuksia päästä lääkäriin. Tämä ilmeni tuoreesta asiakasmaksulakiesityksestä, joka on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä. Esityksen suurin epäkohta on terveyskeskusmaksujen nousu. Terveyskeskusmaksussa on ollut kolmen kerran sääntö (välikatto / vuosimaksu), ja nyt tämä poistetaan ja maksun joutuu jatkossa, jos tämä hallituksen esitys menee läpi, maksamaan joka kerta. Eli sellaisten ihmisten tilanne heikkenee, joilla on useita sairauksia ja paljon käyntejä perusterveydenhuollossa. Nyt voimassa olevan lain mukaan he ovat maksaneet vuodessa korkeintaan noin 60 euroa, jatkossa summa voi nousta satoihin euroihin. Viidennes kaikista terveyskeskuslääkärikäynneistä oli asiakkaan neljänsiä tai tämän jälkeisiä käyntejä. Kyse on isosta heikennyksestä.

Muistan hyvin, kuinka ammattiin opiskellessani piti tarkkaan miettiä, onko varaa mennä lääkäriin. Rahat olivat jatkuvasti tiukilla. Mihinkään ylimääräiseen ei ollut varaa. Saman pohdinnan edessä ovat monet pienituloiset eläkeläiset, työttömät ja lapsiperheet. Selvitysten mukaan joka kymmenes pienituloinen eläkeläinen kokee vakavia toimeentulovaikeuksia ja useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt jättää menemättä lääkäriin rahan takia. Tilanne on huolestuttava.

Toivon, että eduskunta muuttaa asiakasmaksulakiesitystä terveyskeskusmaksujen osalta. On kohtuutonta maksattaa satoja euroja lääkärin ja hoitajan vastaanotolle meneviltä pienituloisilta ihmisiltä. Varsinkin kun suunnan tulisi olla päinvastainen. Tavoitteena tulisi olla terveyskeskusmaksuista luopuminen ja yhden yhtenäisen (lääkekulut, palvelumaksut, kuljetukset) kattojärjestelmän luominen. Suomessa kenenkään ei pitäisi joutua jättämään menemättä lääkäriin rahapulan takia. Päätöksentekoon tarvitaan enemmän sydäntä!

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 16.1.2019 Uusimaassa.