Siirry pääsisältöön

Tasa-arvon ja rakkauden puolesta

Viime lauantaina pari sataa porvoolaista marssi ensimmäistä kertaa järjestetyssä Porvoo Pridessa tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja rakkauden puolesta. Samana päivänä Kevin Servinin paljon asiavirheitä sisältänyt mielipidekirjoitus julkaistiin Uusimaassa. Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet eivät vielä toteudu kuten pitäisi, siksi on tärkeää vähintään kerran vuodessa sanoa kovaan ääneen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat näkyvä osa yhteiskuntaamme.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä on yleistä kaikkialla maailmassa. Homoseksuaalisuus määritellään edelleen rikokseksi yli 80 maassa. Vielä 1970-luvun alussa homoseksuaalisuus oli rikos myös Suomessa. Kehotuskielto, eli homoseksuaalisuudesta kertovan informaation välittäminen oli rangaistava teko vuoteen 1999 saakka. Laki rekisteröidystä parisuhteesta astui voimaan vasta reilu kymmenen vuotta sitten, vuonna 2002. Ja viimein, kuluvan vuoden maaliskuussa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan. Tasa-arvoinen avioliittolaki mahdollistaa samaa sukupuolta oleville pareille myös ulkoisen adoption. Sisäinen adoptio mahdollistui vuonna 2002. Monimuotoiset perheet ovat arkipäivää Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen (2013) mukaan: “Tieteellisistä tutkimuksista saadun tiedon perusteella lapsen kasvaminen perheessä, jossa vanhemmat ovat samaa sukupuolta, ei vaikuta haitallisesti lapsen seksuaaliseen tai sosiaaliseen kehitykseen taikka tunne-elämään ja käyttäytymiseen.”

Heteroseksuaalisuus, biseksuaalisuus, homoseksuaalisuus ja transseksuaalisuus ovat ihmisen biologisia ominaisuuksia kuten silmien väri. Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen ei voi olla rikos, sairaus tai vamma. Ainoa peruste homoseksuaalien syrjimiselle - tai vähemmistöjen syrjinnälle ylipäätään - ovat ihmisten tietämättömyydestä johtuvat ennakkoluulot.

Siinä missä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintään puuttuminen ja vähemmistöryhmien yhdenvertaisuuden edistäminen ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun tehtäviä, voivat kaikki ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja vähemmistöjen oikeuksien puolustamisesta kiinnostuneet osallistua ympäri maailman järjestettäviin Pride-tapahtumiin. Syrjinnän kielto on ihmisoikeuksien kulmakiviä. Kaikki ihmiset syntyvät yhdenvertaisina, joten kaikille on turvattava samat oikeudet. Siksi sadat porvoolaiset marssivat Pride-kulkueessa viime lauantaina!

Kuntalaisaloite.fi -palvelusta löytyvän aloitteen yhdenvertaisemman Porvoon puolesta on allekirjoittanut jo reilu parisataa porvoolaista. Sinullakin on vielä mahdollisuus käydä allekirjoittamassa aloite.

Riikka Aapalahti (VIHR)
Riitta Ahola (SDP)
Hanna Backända (VAS)
Elin Blomqvist-Valtonen (RKP)
Marianne Chanth (VIHR)
Paola Dadda (RKP)
Anna Granfelt (KOK)
Ritva Hagström (SDP)
Tuuli Hirvilammi (VIHR)
Nea Hjelt (KOK)
Laura Karén (RKP)
Anette Karlsson (SDP)
Sanna Kivineva (VIHR)
Anne Korhonen (KESK)
Aino Kylätasku (VAS)
Hanna Kähkönen (VAS)
Lissa Leinonen (SDP)
Anna-Stiina Lundqvist (VIHR)
Hanna Lönnfors (RKP)
Paula Ojala-Ruuth (VAS)
Ulla Raitimo (VIHR)
Millariikka Rytkönen (SDP)
Anu Saari-Gomez (FP)
Catharina von Schoultz (RKP)
Katariina Stoor (VAS)
Mirja Suhonen (SDP)
Sara Tallsten (RKP)