Siirry pääsisältöön

Suunta kohti unelmien Porvoota

Porvoo on ihanteellinen koti monelle – meillä on kulttuuria, palveluita ja luontoa. On odotettavissa, että alueelle muuttaa yhä enemmän perheellisiä työssäkäyviä ihmisiä. Kaupungin kehityksen kannalta on tärkeää, että sekä kaupunkia että kaupunginosia kehitetään, unohtamatta kyliä. Turvallisuus ja luontoarvot merkitsevät asukkaille yhä enemmän ja on hienoa, että kerrostalossa asuvilla porvoolaisilla on mahdollisuus pitää omaa puutarhaa – muun muassa  Perheiden Puutarhassa Gammelbackassa ja uusissa siirtolapuutarhoissa, jotka ovat tulossa Veckjärvelle ja Jakariin. Gammelbackaan suunniteltua siirtolapuutarhaa tulee tarkastella uudemman kerran ja varmistaa, ettei puutarhan rakennukset vaikuta negatiivisesti kaupunkipuistoon ja alueen kauniiseen maisemaan.
Luonnonläheisessä Porvoossa on mahdollista harrastaa kaikenlaista – frisbiegolfista petankkiin. Kaupungissa on myös uimahalli, jäähalli ja useita leikki- ja urheilukenttiä. Pitkäjänteistä kehittämistä tulee silti tehdä. Keskustan ja Taidetehtaan liikkeet sekä Vanhan kaupungin yrittäjät tarvitsevat asiakkaita – myös ulkopaikkakuntalaisia ja kansainvälisiä turisteja. Matkailu on jatkuvasti kasvava ala, ja siihen panostaminen luo uusia työpaikkoja sekä tuo eloa kaupungin keskustaan. Kaupunkiin tarvitaan uusi hotelli, mutta sitä ei kannata sijoittaa jokirantaan ison marketin yhteyteen. Esimerkiksi POMO-talon muuntamista hotelliksi tulisi selvittää – talossa on jo valmiit keittiöt ja rakennus on historiallisesti sopiva juuri hotelliksi. Alueelle tarvitaan myös uusi marketti, mutta jokirannan sijaan se pitäisi sijoittaa Näsin S-Marketin viereiselle tyhjäkäytössä olevalle tontille. Näin marketti ei pilaa jokirannan kaunista maisemaa, joka on kaupunkimme suuri tulevaisuuden valtti. Lisäksi Näsin S-Marketin yhteyteen olisi mahdollisuus rakentaa yhteinen, molempia marketteja palveleva pysäköintialue. Esiintymislava voisi olla mielekäs taidetehtaan alueella jokirannassa. Uusi esiintymislava mahdollistaisi teatteri näytelmien, tilaisuuksien ja konserttien järjestämisen rannassa, mikä lisäisi yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Toisen asteen ammatillisen koulutuksen tilatarpeisiin voidaan parhaiten vastata luomalla yksi yhtenäinen monikielinen toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjä Itä-Uudellemaalle, jonka toimipisteet Porvoossa sijaitsevat Porvoon Campuksen viereen rakennettavassa tilassa sekä Perämiehentiellä. Lisäksi kaupungin tulisi ostaa Haikossa sijaitseva Inveonin tontti ja kaavoittaa se vetovoimaiseksi asuntoalueeksi. Porvoo on kaunis ja vetovoimainen kaupunki – tarvitaan vain määrätietoisia toimia kaupungin kehittämiseksi. Kaunis jokiranta, elinvoimainen keskusta ja monimuotoinen kaupunkipuisto vetää uusia asukkaita ja turisteja puoleensa.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 8.8.2016 Uusimaassa.